Bombatámadás érte a brüsszeli bűnügyi labort

Hétfőn hajnali fél háromkor egy autó átszakította a bűnügyi laboratóriumoknak otthont adó Brüsszeli Kriminológiai Intézet kerítését, majd az elkövető vagy elkövetők bombát robbantottak. A detonációban senki sem sérült meg - a híradás szerint egyelőre ismeretlen a támadó sorsa -, de az anyagi kár jelentős - számolt be a BBC. Értesüléseik szerint valószínűleg bizonyítékokat akartak megsemmisíteni a robbanások nyomán kigyulladó tűzben. 

A helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet. A környéket lezárták, a nyomozók még a helyszínen vannak - írta délelőtt a Le Soir című napilap.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette a híreket, és elmondta, hogy meglehetősen nagy erejű robbanás történt, annak kiváltó oka azonban egyelőre ismeretlen. 

A belga szövetségi ügyészség később azt közölte, hogy az ügyben öt gyanúsítottat őrizetbe vettek, a kihallgatásuk jelenleg is folyik. A vádhatóság arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem találtak robbanószerre utaló nyomokat, nem terrorcselekményként kezelik a történteket, de nagy valószínűséggel bűncselekmény történt.

Az RTBF belga közszolgálati televízió értesülései szerint ugyanakkor kábeleket és egy akkumulátort találtak a helyszínen, és ebből arra lehet következtetni, hogy szándékos volt a robbantás. Egyes lapok "egy vagy két támadóról" számoltak be.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter azon véleményének adott hangot a Twitteren, hogy még túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

A Brüsszel északi elővárosában, Neder-Over-Hembeekben található független intézet nem tartozik a rendőrséghez, hanem a szövetségi igazságszolgáltatás felügyeli. A laboratóriumokban bűnügyekkel kapcsolatos elemzőmunkát végeznek.

Belgiumban a márciusi, 32 életet követelő terrortámadás óta változatlanul magasan van a terrorkészültség. A belga főváros repülőterén és a metróban elkövetett támadást az Iszlám Államhoz köthető terroristák hajtották végre. Arról nincs információ, haogy a mai merényletnek van-e bármilyen kapcsolata  a korábbiakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.