Bomba szüntette meg a hetilapot

A szatirikus francia magazin, a Charlie Hebdo Mohamed prófétát tette meg tiszteletbeli főszerkesztőnek. Nem kellett volna: egy Molotov-koktél a felismerhetetlenségig pusztította irodáit.

Ünnepre készültek, de merénylet lett a vége: Molotov-koktélt dobtak kedd éjjel a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztőségi irodáiba, egy nappal azután, hogy az újság Mohamed prófétát tette meg a következő szám tiszteletbeli főszerkesztőjének – adta hírül a BBC.

Egy Molotov-koktél a felismerhetetlenségig pusztította irodáit
French police stand in front of the damaged offices of French satirical magazine Charlie Hebdo in Paris November 2, 2011. The magazine's offices were set on fire in the early hours of Wednesday, its editor told Europe 1 radio. The attack took place after the magazine published an edition it said was guest-edited by the Prophet Mohammed and was renamed "Charia Hebdo", in a reference to Sharia law, media reported. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS MEDIA CRIME LAW RELIGION)

A Charlie Hebdo saját bejelentése szerint csak a tunéziai választásokon bekövetkezett iszlamista fordulatot, az Ennahda (Újjászületés) párt győzelmét akarta ünnepelni, és azt, hogy az új Líbia elnöke ígérete szerint bevezeti a saríát, de úgy tűnik, a célközönségből valaki nem látott humort a dologban, és inkább ellenakcióba lépett. A hetilap szerkesztősége teljesen kiégett a Molotov-koktél által okozott tűzben. „Nincs többé újságunk. Minden felszerelés odaveszett” – nyilatkozta a lap egyik szerkesztője. Sérültekről nem érkezett jelentés. A támadással párhuzamosan egyébként a Charlie Hebdo honlapját is feltörték, egy angol, illetve egy török nyelvű elítélő üzenetben reagálva a hírre, hogy az iszlám szent prófétája főszerkesztővé avanzsált az újságnál.

A szatirikus hetilapot 2007-ben már érte kemény kritika a francia muszlim közösség részéről a hírhedt dán Mohamed-karikatúrák újraközléséért.

A kedden megjelenő különszámot – amelynek címlapjára is Mohamed került – az eredeti helyett a Charia Hebdo (Saría Hetilap) névre keresztelték. A címlapon a próféta száz korbácsütést ígér annak, aki „nem hal meg a nevetéstől”, de vele íratták meg a vezércikket is, amely a helal italokról szól. (A helal az iszlám törvénykezésnek megfelelő étkezést jelenti.) A lapban van egyébként női melléklet is, a Sharia Madame, de „alternatív címlapváltozatokat is közöl. Ezek egyikén Mohamed piros krumpliorral szerepel, alatta a képaláírás: „Igen, a humor belefér az iszlámba.”

A Charlie Hebdót már a megjelenés előtt sokan bírálták a tervezett különszám miatt, főleg a Twitteren. Karikaturistája, Charb ennek kapcsán azt mondta, „nem érezzük, hogy povokálnánk. Amit csinálunk, az rutinmunka, annyi a különbség, hogy Mohamed aránylag ritkán van címlapon. Szégyen, hogy az újságok a szélsőségekig hajlandók elmenni, amikor az iszlámról vagy Mohamedről van szó. Mi nem ezt tesszük, mindössze híreket kommentálunk anélkül, hogy szélsőségesként ábrázolnánk bárkit is.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.