Bomba robbant Irán jemeni nagykövetségénél

Hárman meghaltak és tizenheten megsérültek szerdán a jemeni fővárosban, Szanaában, az iráni nagykövet rezidenciája előtt végrehajtott robbantásban; a diplomatának, aki nem tartózkodott az épületben, nem esett bántódása - közölték biztonsági források és rohammentők.

A Híradó szerint egy robbanószerrel megrakott gépkocsi repült a levegőbe Szanaa diplomatanegyedében Haszan Szajed Nam iráni nagykövet rezidenciája előtt. A diplomata nemrég érkezett a jemeni fővárosba, megbízólevelét hétfőn adta át a külügyminisztériumban.

A nagy erejű robbanás hatalmas lyukat ütött az épületben, és a szomszédos házakat, valamint az előttük parkoló gépkocsikat is megrongálta. A detonáció helyén kétméteres kráter keletkezett. Nem ismert, hogy öngyilkos merénylő robbantott, vagy távirányítással hozták működésbe az autóbombát.

Hoszein Amir Abdollahjan iráni külügyminiszter-helyettes az al-Alam arab nyelvű iráni televíziónak Teheránban nyilatkozva elmondta, hogy a robbanásban egyetlen iráni diplomata sem sérült meg, de az épület károkat szenvedett.

A merénylet elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, és a jemeni hatóságok sem tettek közzé semmilyen gyanút ezzel kapcsolatban.

Jement erőszakhullám öntötte el, mióta szeptemberben feltételezhetően Irán támogatását élvező síita muzulmán lázadók hatalmukba kerítették a fővárost, és offenzívát indítottak az egész országban, megütközve szunnita törzsekkel és az al-Kaida szunnita terrorhálózat helyi ágával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.