Bolíviában megemlékeztek Che Guevara halálának évfordulójáról

Kedden a bolíviai Vallegrande temetőjében több latin-amerikai ország követének jelenlétében megemlékeztek Ernesto Che Guevara halálának 46. évfordulójáról.

Kedden a bolíviai Vallegrande temetőjében több latin-amerikai ország követének jelenlétében megemlékeztek Ernesto Che Guevara halálának 46. évfordulójáról.

Az argentin származású orvos Mexikóban csatlakozott a szervezkedő Fidel Castro csoportjához, s a Granma hajón velük szállt partra Kubában. A Batista diktatúra megdöntését követően Che Guevara a kubai forradalom egyik vezetője lett. Később a forradalom fegyveres útját próbálta exportálni Afrikába, majd Bolíviába.

Gerillaakcióját azonban a bolíviai kommunista párt nem támogatta, így végül a CIA segítette bolíviai hadsereg katonái elfogták. 1967. október 8-án a Santa Cruz tartományhoz tartozó Higuera település iskolájában egy katona kivégezte, feltételezhetően az akkori elnök, René Barrientos parancsára.

A vallegrandei rendezvényen ott volt Che testvére, Juan Martín Guevara is. Az egyik  bolíviai televíziónak nyilatkozva a népek egységére szólított fel „az ellenséggel szemben, amely most is meg akarja osztani a világot” – jelentette az ABI.

Ugyanakkor Santa Cruz város egyik központi terén a bolíviai hadsereg veteránjai is megemlékeztek arról az 59 társukról, akik a Che Guevara gerillái elleni összecsapásokban vesztették életüket. Luis Berrios, a harcok egykori résztvevője kifogásolta, hogy miközben Evo Morales kormánya ápolja Che emlékét, elfeledkezett az elhunyt katonákról. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.