Bolívia elfogadta az indián alkotmányt

Elnyerték jogaikat az indiánok Bolíviában. Szakértők szerint azonban ezáltal csak mélyül az ellentét az indiánok és a fehér-meszticek között. A nemzeti örökség része lett a kokalevél.

Nem hivatalos adatok szerint a lakosság 60 százalék az indiánok jogainak visszaállítása mellett tette le voksát az ország történelmének első alkotmánymódosító népszavazásán. Evo Morales elnök javaslata elégséges támogatót nyert, habár jóval kevesebbet a vártnál. Ezzel az őslakosok magvas részévé válhatnak a bolíviai törvényhozásnak. Az új alkotmány értelmében képviselőik az alkotmánybíróságban is helyet foglalhatnak és saját közösségeik ügyeiben hagyományaik szerint ítélkezhetnek. Megszűnik a római katolikus vallás jelenlegi hivatalos státusza, ami ellen az egyház éles hangon tiltakozott, félve, hogy az újra felbukkanó törzsi istenségek sok hívőt magukhoz csábítanak.

Morales, aki tavaly az amerikai kábítószer-ellenes hivatal, a DEA ügynökeit is kiutasította országából, hogy megvédje Bolívia kokatermesztő hagyományait, megújuló természeti erőforrásként és a nemzeti örökség részeként rögzítette új alkotmányában a kokacserjét.

A bolíviai államfő - akit tavaly egy népszavazáson a voksolók kétharmada erősített meg tisztségében - előzetes becslése 65-70 százalék közé tette új alaptörvényének támogatottságát. Nem ok nélkül, hiszen az andesi ország  több mint fele valamely indián törzs (kecsua, guarani, ajmara) tagja. Azonban Bolívia megosztottságát jelzi, hogy az ország kilenc tartományából ötben – ahol jómódú fehérek és meszticek vannak többségben – a nem győzedelmeskedett. Bolíviában éles a szakadék a földgázkincsben gazdag déli és keleti tartományok, illetve az indiánok lakta felföldi vidék között.

Morales az alkotmány elfogadását ünneplő beszédében La Pazban bejelentette, hogy véget ért „a gyarmati korszak” és Bolívia népe újraalapította az országot. Santa Cruz tartomány –  ahol a legtöbben támogatják a jobboldali ellenzéket – szintén ünnepelt. Az itt szavazók 70 százaléka ugyanis megtagadta volna az indiánoktól, hogy bekerüljenek a vérkeringésbe. Az ellenzék hevesen tiltakozik az alkotmányozó gyűlés által elkészített, majd a parlamentben nehézkesen véglegesített új alkotmány ellen, mivel olvasatukban az megalapozza az indián származású elnök örökös hatalmát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.