Bolívia a kulcs a jövő autóihoz?

Ma még az olajban gazdag Közel-Kelet a geopolitikai vetélkedés egyik legfontosabb színtere, a közeli jövőben azonban Latin-Amerikára és főleg Bolíviára figyelhetnek a nyersanyagra éhes nagyhatalmak. Az Andok hegyvonulatai között, háromezer hatszáz méteres tengerszint feletti magasságban fekvő dél-bolíviai Salar de Uyuni sómezőért máris megindult a nemzetközi versengés.

A sós sivatagként is hívott terület rejti ugyanis a világ legnagyobb lítiumkészletét. A lítium a legkönnyebb fém, amely a jelenleg ismert technológiák alapján az egyik legjobb eredménnyel hasznosítható akkumulátor készítéséhez. Már ma is számos mobiltelefonban és laptopban megtalálható az ebből készült, tartós és kisméretű akkumulátor, és a hamarosan piacra kerülő elektromos autókhoz is ezt kívánják felhasználni a gyártók.

Ennek megfelelően, a mai és a jövőbeli autógyártó országok óriási érdeklődést mutatnak a bolíviai készletek bányászati jogaiért. A japánok és a kínaiak a legnagyobb érdeklődők, de ajánlatot tettek a franciák és a dél-koreaiak is. Jelenleg az elsősorban Argentínából, Chiléből és Kínából származó lítiummal amerikai és kínai cégek a világ legnagyobb lítium forgalmazói, a bolíviai lelőhely megnyitásával azonban - amely a világkészlet felét rejti - ez teljesen megváltozhat.

Nemrég Japán nagy kereskedőházai, a Sumitomo és a Mitsubishi ajánlották fel a latin-amerikai kormánynak, hogy megosztják velük a fém kinyeréséhez feltétlenül szükséges modern technológiát, amely az akkumulátor-gyártás hátterével együtt hiányzik a bolíviaiaknak.

Az ország szocialista elnöke, Evo Morales azonban állami bányákat akar, mivel elmondása szerint rossz tapasztalatuk van Bolívia egyéb nyersanyagkészletét kizsákmányoló külföldiekkel szemben. Morales nem zárja ki a külföldi részvételt, de szeretné, ha az másodlagos maradna, és Bolívia legalább hatvan százalékban részesedhetne a projektekből. Az űrből is látható, a legutóbbi James Bond filmben szerepelt sómező elemzők szerint több évtizedre elegendő lítiumot biztosíthat.

Sógúlák a világ legnagyobb sósivatagában - a sómező több évtizedre elegendő lítiumot biztosít - a bolíviai Salar de Uyuni-ban 2007. júniusában
Sógúlák a világ legnagyobb sósivatagában - a sómező több évtizedre elegendő lítiumot biztosít - a bolíviai Salar de Uyuni-ban 2007. júniusában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.