Bolívia: újabb magyarok a rejtélyes ügyben

Balázs Péter új külügyminiszter hétfőn intézkedett, hogy a Buenos Aires-i magyar nagykövet utazzon Bolíviába. A helyi sajtó értesülései szerint két magyar nemzetiségű szökevényt keres a rendőrség. Az ír külügyminiszter mellett a bolíviai szenátus ellenzéki elnöke is független vizsgálatot követel az ügyben.

Eddig a bolíviai tiszteletbeli konzul segítette a terrorizmussal megvádolt és előzetes letartóztatásba helyezett Tóásó Elődöt. Így múlt pénteken védőügyvéd társaságában ott volt a csütörtöki Santa Cruzi kommandós akciót túlélt magyar állampolgárságú Tóásó első ügyészségi meghallgatásán, s hétfő este esedékes újabb látogatása immár a La Pazi börtönben.

A gyilkosság helyszíne: a Las Americas szálloda a bolíviai Santa Cruz-ban
A gyilkosság helyszíne: a Las Americas szálloda a bolíviai Santa Cruz-ban

– Magyarország kötelessége,  hogy a maximális konzuli segítséget megadja a börtönbe került magyar állampolgárnak – mondta a külügyminiszter. Józsa Mátyás nagykövet elmondta telefonon az MTI-nek, hogy a keddi közvetlen repülőjárattal utazik Buenos Airesből La Pazba.

Balázs Péter az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozatává váltak a magyarok. – Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták az áldozatokat eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek – hangsúlyozta.

Szelestey Lajos szóvivő utalt arra, hogy a magyar hatóságok, így a külügyminisztérium eddig nem kapott semmi féle hivatalos információt a bolíviai féltől a Santa Cruzban csütörtök hajnalban történtekről, amikor a rendőrségi kommandó akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, a román állampolgár Magyarosi Árpád és egy ír fiatalember, akinek ügyében Buenos Airesből utazott a hévégén ír konzul Bolíviába.

Tóásót és a bolíviai-horvát állampolgár Mario F. Astorga Tadicot elfogta a rendőrség a szállodában. A bolíviai La Razon értesülése szerint Tóásó a szombati bírósági meghallgatáson azt állította: informatikai szakemberként hívta valaki Bolíviába, s ő nem tudta, hogy a munkahelyét terrorizmussal való kapcsolattartással vádolják. Tadic pedig azt mondta, hogy a szervezet levelezését végezte. Mindkettőjüket terrorizmus vádjával helyezték előzetes letartóztatásba.

Álvaro García Linera bolíviai alelnök kijelentette, hogy a Santa Cruzban csütörtökön felszámolt ötfős "külföldi zsoldosokból álló sejt" csak egy csápja egy hatalmas "polipnak", amely még mindig aktív az ország különböző régióiban, s végső célja káoszt teremteni, és megingatni a kormányt Evo Morales elnök meggyilkolásával.

Alfredo Rada belügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta az El Deber lapnak, hogy Rózsa Flores és társai a terroristák első operatív csoportja voltak. Az állambiztonsági erők tavaly vették észre és kezdték figyelni őket Santa Cruz térségében. A miniszter szerint katonailag kiképzett személyek voltak, akik élén Rózsa Flores Eduardo állt. Róla azt állította, hogy kapcsolatai voltak a magyar titkosszolgálatokkal és a balkáni szélsőjobboldallal, s az Opus Dei katolikus szervezettel is szövetségben álló, fanatikus, ultranacionalista, antikommunista egyén volt.

A Népszabadságnak még múlt pénteken azt nyilatkozta a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik illetékese, hogy semmilyen magyar titkosszolgálat nem tartott sem hivatalos, sem informális kapcsolatot Rózsa Floresszel.

A helyi sajtó értesülései szerint két magyar nemzetiségű szökevényt keres a rendőrség, akik kapcsolatban álltak Rózsa Floresszel, illetve a felszámolt csoporttal kapcsolatba hozható gyanúsítottak között van két argentin és egy magyarországi személy, aki egy meg nem nevezett afrikai állam polgára.

Ezzel a kiszivárogtatással hozható összefüggésbe Edward Mollinedo ügyész azon kijelentése, miszerint lehetséges, hogy nem a Las Americas hotelbe kedden beköltözött őt fős csoport követte el közvetlenül a püspöki rezidencia elleni szerda esti robbantásos merényletet. (A szálloda vezetője korábban azt mondta, hogy délelőtt ugyan ketten kimentek, de a robbantás idején valamennyien szobáikban voltak.) Megvannak a neveink, akikkel a csoport kapcsolatban állt, s tudomásunk szerint sokan mások is részt vettek – mondta az ügyész.

Barack Obama – akit Evo Morales a trinidadi Amerika-csúcson állásfoglalásra szólított fel – vasárnapi sajtóértekezletén elítélte a bolíviai elnök elleni összesküvés tervét. „Bolívia esetében világossá kívánom tenni, hogy ellenzek és elítélek a demokratikusan megválasztott kormányzat elleni bármilyen erőfeszítést, bárhol is történjen a földrészen” – jelentette ki az amerikai elnök.

Az Egyesült Államoknak a térségbeli magatartását nem mindig értékelték kedvezően egyesek, de „mostantól, hogy én vagyok a felelős a kormány cselekedeteiért, tiszteletben fogjuk tartani a demokratikusan választott kormányokat, még ha lennének is nézeteltéréseink”.

Obama hangsúlyozta, nem az a fontos, hogy ő mit gondol Evo Morales politikájáról: „Az a tény, hogy ő az első indián származású elnök egy olyan országban, amelynek jelentős őslakos lakossága van”, önmagában is mutatja, hogy még mennyit kell tenni, előrehaladni az amerikai földrészen.

Az írek vizsgálódnának, Horvátország figyel 

Az ír külügyminiszter a dublini közszolgálati rádióban arról beszélt: kormánya kedvezően fogadná, ha "hiteles" nemzetközi  vizsgálóbizottság alakulna, és részt is venne annak munkájában. Micheál Martin nagyon zűrzavarosnak minősítette az  állítólagos terrorista csoport felszámolásával kapcsolatos helyzetet, megjegyezve, hogy a történtekről ellentmondásos  beszámolók láttak napvilágot. Dublin elsősorban annak biztosítására törekszik, hogy a történteket teljes mértékben feltárják.

Horvát médiajelentések szerint a zágrábi külügyminisztérium arra utasította az ország chilei nagykövetét, hogy kövesse figyelemmel a bolíviai fejleményeket, miután a napvilágot látott hírek szerint két horvát állampolgárnak is köze volt az eseményekhez.

A bolíviai szenátus ellenzéki elnöke az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elé szeretné vinni kivizsgálásra az állítólagos terrorista csoport múlt csütörtöki felszámolását, amelyet ő kivégzésnek nevezett.

Az már biztos, hogy nem volt lövöldözés, sem összecsapás, és egyébként sem lehet terrorral harcolni a terror ellen - jelentette ki hétfőn Óscar Ortiz, aki úgy véli, hogy politikai manipulációról, az ellenzék lejáratására tett kísérletről van szó. A külföldről éppen hazatérő Evo Morales viszont azt mondta, hogy a hatóságok eljárása "célszerű volt, megfelelő arra, hogy megállítsák az ilyen felforgató csoportokat".

Horvát médiumok arról adtak hírt, hogy egyes bolíviai tisztségviselők a horvát  származású bolíviai üzletembert és ellenzéki vezetőt, Branko Marinkovicot hozták összefüggésbe "a terrorista összeesküvéssel". Olyan hírek is érkeztek, amelyek szerint a bolíviai horvátok nem érzik magukat biztonságban a dél-amerikai országban, mert a médiában szélsőségesekként és fasisztákként állítják be őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.