Bolívia „hamarosan” értesíti Magyarországot

Együttműködést ajánlott Bolíviának Józsa Mátyás, Magyarország argentin nagykövete a Santa Cruz-i eseményekkel kapcsolatban. Jelezte, a magyar állam kész átadni minden információt az ügy magyar érintettjeinek előéletével kapcsolatban. Tóásó Előd egy négy négyzetméteres magánzárkában vár sorsára.

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete szerdán  felajánlotta Budapest együttműködését a bolíviai hatóságnak a Santa Cruz-i események kivizsgálásával kapcsolatban, amennyiben La Paz hivatalosan felkéri erre.

A magyar külképviselet vezetője az MTI-nek elmondta, szerdán Juan Ramón Quintanával, a bolíviai elnöki hivatal  kabinetfőnökével tárgyalt. Józsa emlékeztette a  kabinetfőnököt arra, hogy Magyarország még nem kapott hivatalos értesítést az eseményekről. Quintana közölte: Bolívia hamarosan megteszi ezt. A nagykövet szerint a magyar állam ezt  követően készségesen együttműködik a dél-amerikai ország szerveivel  minden olyan téren, amely elősegíti az események vizsgálatának előrevitelét, például az ügy magyar érintettjeinek előéletével kapcsolatos információkkal.

Józsa nem tartotta kizártnak, hogy egy harmadik ország vagy országok független szakértőit is bevonjanak a vizsgálatba. A magyar diplomata a bolíviai féllel közölte: a Santa Cruz-i  eseményeket Magyarország állampolgárai magáncselekedeteként  értékeli, és ezért a konzuli védelem érdekében jár el Bolíviában. Egyben kérte a kabinetfőnököt, hogy tolmácsolja Evo Morales  elnöknek azt: Magyarország együttműködik, és nem támogat terrorista  tevékenységet.

A magyar a nagykövet meglátogathatta szerdán a La Paz-i San  Pedro börtönben Tóásó Elődöt, akit a bolíviai viszonyokhoz képest  elfogadható körülmények között tartanak fogva. A börtönparancsnok  lehetővé tette a diplomatának, hogy a fiatalembert a cellájában  keresse fel. Vigyáznak rá, egy kétszer két négyzetméteres  magánzárkában helyezték el, kielégítő higiéniai viszonyok között – számolt be róla Józsa Mátyás, akinek tudomása szerint eddig egyszer  hallgatták ki Tóásó Elődöt ügyvédje és a bolíviai tiszteletbeli  magyar konzul jelenlétében.

A nagykövet még néhány napig Bolíviában marad, és tervezi, hogy a hét végén ellátogat Santa Cruzba is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.