Bolgár politikus az EU szocialistáinak élén

Szergej Sztanisev volt kormányfő személyében új elnököt választott az Európai Szocialisták Pártja.

A jelenleg 33 pártot összefogó európai szocialista ernyőszervezet kongresszusán az MSZP küldöttségét vezető Kovács Lászlót újra PES-elnökségi taggá választották. Előzőleg az európai szocialisták nőszervezetének elnökévé újraválasztották Gurmai Zita európai parlamenti képviselőt.

Szergej Sztanisev
Szergej Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt vezetõje

A 46 éves Sztanisev tavaly november óta már ideiglenes elnökként irányította az Európai Szocialisták Pártját, miután a 69 esztendős dán Poul Nyrup Rasmussen lemondott tisztségéről. A bolgár politikus megválasztása utáni beszédében egyebek közt kiállt a pénzügyi tranzakciók európai szintű megadóztatásának, valamint az euróövezet közös kötvénykibocsátásának gondolata mellett.

Kovács László az MTI-nek adott nyilatkozatában egyebek közt kiemelte: a kongresszus hangsúlyozta, hogy az európai válságkezelés során - szemben a konzervatív-kereszténydemokrata és a liberális pártcsalád elképzeléseivel - nem a megszorításokkal elérendő pénzügyi stabilitás a fő cél, hanem a stabilitás mellett a növekedésre, a munkahelyteremtésre, a szociális vívmányok visszaszerzésére és megerősítésére kívánnak összpontosítani a szocialisták. Ugyanakkor abban a tekintetben a másik két nagy pártcsaládhoz hasonlóan fogalmaznak a szocialisták, hogy "a válságra a válasz a több Európa kell legyen, és nem a kevesebb" - tette hozzá az MSZP-s politikus. Szerinte az uniós integráció elmélyítésére, erősítésére van szükség, és "nem a nemzetállami megoldásoké a jövő, mert az sokkal inkább mélyíti a válságot, mintsem megoldaná".
  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.