Lecsaptak a Boko Haramra

A nigériai hadsereg komoly csapást mért az ország északi részén lévő Maiduguri várost bekerítő iszlamista fegyveresekre, és mintegy kétszázat megölt közülük - közölték szombaton szemtanúk és egy katonatiszt.
A Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei csütörtökre teljesen bekerítették az egyik legjelentősebb észak-nigériai várost, és a lerohanását tervezték a Borno szövetségi államban működő vének tanácsa szerint. A szélsőséges szervezet hetek óta heves harcokat vívott a nigériai biztonsági erőkkel Borno és a szomszédos Yobe állam területén, írja a hirado.hu

A hadsereg pénteken Konduga városnál, 35 kilométerre Maiduguritól megtámadta a Boko Haram fegyvereseit. A megölt iszlamisták között van egyik hírhedt parancsnokuk - közölte a nyilatkozó, de meg nem nevezett katonatiszt.

Szeptember elején a szélsőségesek lerohanták a 270 ezer lakosú Bama várost, a harcokban sokan meghaltak, és ezrek menekültek el otthonukból. A hadsereg korábban azt állította, hogy katonái visszafoglalták a települést, de ezt szemtanúk cáfolták.

A Boko Haram nemrég ugyancsak elfoglalta a Bamához hasonló lakosságszámú Gwoza városát, és Abubakar Sekau, a terrorszervezet vezetője - az iraki iszlamista szélsőségesek példáját követve - augusztus végén iszlám államot kiáltott ki a csoport által elfoglalt északkelet-nigériai területeken.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.