Bojkottháború a Balkánon

Szlovéniából származó árucikkek bojkottjával reagálnak Horvátországban az EU-csatlakozási tárgyalások szlovén vétójára. A szlovén vállalatok 30 százalékos visszaesésétől tartanak, Zágráb azt mondja, nem akarja területtel megvásárolni a tagságot.

Szlovéniából származó árucikkek bojkottjával reagálnak sokan Horvátországban arra, hogy a szlovén miniszterelnök bejelentette: megvétózza a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását – írta a Jutarnji list című horvát napilap csütörtöki számában.

A Mercator nevű szlovén kereskedelmi vállalat egy zágrábi üzletében öt véletlenszerűen kiválasztott vásárlóból három azt mondta, hogy a jövőben máshol fog vásárol majd, és kerülni fogja a szlovén árukat. Egyikük még azt is kijelentette, hogy ezentúl síelni sem a nyugati szomszédba fog járni.

A szlovén Finance című gazdasági lap arra figyelmeztetett, hogy a szlovén vállalatok attól tartanak: akár 30 százalékkal is visszaeshetnek az eladások Horvátországban.

Sinisa Rodin zágrábi jogászprofesszor azt javasolta, hogy Horvátország vonja vissza a horvát ingatlanpiac megnyitását a szlovén állampolgárokra vonatkozóan, és ezzel vágjon vissza a szlovén vétónak – értesült a horvát Vecernji list.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy vétót emel a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatása ellen, mert fenntartásai vannak tizenegy fejezettel kapcsolatban. Szlovénia azt szeretné, hogy Horvátország nyilvánítsa ki: az EU-tárgyalásokon bemutatott dokumentumokkal nem próbálja megelőlegezni a szlovén-horvát határvita saját elképzelése szerinti megoldását. Eddig ilyen nyilatkozat nem született.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök élesen reagált szlovén kollégája bejelentésére, és példátlannak nevezte Ljubljana lépését a csatlakozási tárgyalások történetében. Sanader szerint Szlovénia a vétóval árt a jószomszédi viszonyoknak, és megsérti a szolidaritás és a közösség elvét, amely az EU alapját adja. Hangsúlyozta, hogy Zágráb nem enged a határvita kérdésében, és „nem akarja területtel megvásárolni a tagságot”.

A csatlakozási tárgyalások következő fordulóját december 19-re tűzték ki. Az új fordulóban akár tíz fejezet megnyitására és négy-ötnek a lezárására is sor kerülhetett volna. A szlovén vétó miatt az Európai Unió tagállamainak nagykövetei csütörtökön Brüsszelben úgy döntöttek, hogy mindössze egyetlen egy fejezetet (egységes piac) nyitnak meg. A nagykövetek emellett a tárgyalt fejezetek közül hármat lezártnak nyilvánítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.