Bojkottálhatják az afgán elnökállítást

Abdullah Abdullah, afgán elnökjelölt emberei nem vesznek részt a leadott szavazatok átvizsgálásában, a politikus ugyanis tart az újabb csalásoktól.

„Ma nem csatlakozunk a feldolgozáshoz, és talán egyáltalán nem csatlakozunk hozzá" – mondta Abdullah szóvivője.

Az elnökválasztás után Abdullah és riválisa, Asraf Gáni is kinyilvánította győzelmét. Az ENSZ-által felügyelt vizsgálat Hamid Karzai utódjának megtalálásáért egy hónapja kezdődött, és még hetekbe tarthat, míg befejeződik – írja a BBC. A két jelölt korábban megegyezett egy egységkormány megalakításában, de döntés máig nem született ezzel kapcsolatban.

Az Abdullahot támogató csoport azt követeli, hogy dobjanak félre több százezer, általuk hamisnak tartott szavazatot. Azzal fenyegetőznek, előfordulhat, hogy bojkottálják a vizsgálat utolsó szakasz ezen a héten, és azt is kifogásolják, hogy csak néhány szavazóurnát dobtak ki.

Az ENSZ munkatársai a vizsgálat megkönnyítése érdekében megpróbáltak tárgyalni a felekkel. Az biztos, hogy a szavazatok ellenőrzésével Abdullah emberei nélkül is végeznek majd.

Eközben Hamid Karzai jelenlegi afgán elnök szóvivője szerdán közölte, hogy az elnök nem ért egyet Washingtonnal Afganisztán 2014 utáni biztonsági szükségleteit illetően – írja a hirado.hu.

Az észak-atlanti szövetség szeptember 4-5-én Walesben megrendezésre kerülő találkozóján többek között arról is döntenek, mekkora segítséget kaphatnak az afgán biztonsági erők a NATO év végi kivonulása után.

A szövetség azt akarja, hogy 2014 után is maradjanak Afganisztánban amerikai erők kiképzési és tanácsadási feladatok ellátására. Ehhez azonban szükség van a kabuli kormány jóváhagyására, amelyet Karzai nem hajlandó megadni. Az afgán elnök a Washingtonnal kötendő biztonsági megállapodás aláírását több feltételhez köti, egyebek mellett ahhoz, hogy fejeződjenek be az afgán lakóházak elleni katonai műveletek, történjenek előrelépések a tálibokkal való megbékéléshez vezető úton, valamint térjenek haza a Guantánamóban fogva tartott afgán állampolgárok.

Afganisztán 350 ezres biztonsági erejének fenntartása jelenleg évi 6 milliárd dollárba (közel 1,5 ezer milliárd forintba) kerül. A pénz nagy része nemzetközi donoroktól származik, félő azonban, hogy a nemzetközi csapatok teljes kivonása után ennek a forrásnak a nagy része elapad.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.