Bojkottálja a választásokat az egyiptomi ellenzék

A Nemzeti Megmentési Front csalásoktól és az eredmények meghamisításától tartva nem vesz részt az áprilisi megméretésen.

Bojkottálja az áprilisban tartandó parlamenti választásokat Egyiptom vezető ellenzéki pártja, a Nemzeti Megmentési Front (NSF). Szameh Asur szóvivő közölte, az NSF nagyszabású választási csalásoktól és az eredmények meghamisításától tartva nem vesz részt a megméretésen. A választásokat azután rendezik meg, hogy az előző törvényhozást a hatóságok feloszlatták, alkotmányellenesnek találva az összeállásához vezető választásokat. Áprilisban az egyiptomiakat négyszer szólítják az urnákhoz, az első kört Kairóban és négy tartományban 22-én rendezik meg – derült ki Mohamed Murszi államfő egy héttel ezelőtti bejelentéséből.

Egyiptom mély társadalmi megosztottságban él a kormányzó iszlamisták és a szekuláris ellenzék között, a bojkottal az NSF pedig aligha fog árkokat betemetni – kommentált a BBC. Az ellenzéki párt vezetője, Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas volt NAÜ-igazgató már a múlt héten úgy vélte, az új választásokról beszélni csak átverés, sajtótájékoztatóján Asur pedig azt mondta, nem lehet megméretést szervezni úgy, hogy nincsenek az átláthatóságot garantáló törvények, és olyan kormány sem, amely őrködik az esemény tisztasága felett. A felmérések szerint a választásokon az iszlamisták fognak győzni; az ő vezető pártjuk a Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Párt (FJP), amelyhez Murszi is tartozik.

Asur bejelentése szerint az NSF egyébként nemcsak a választásokat bojkottálja, de nem vesz részt abban a nemzeti párbeszédben sem, amelyet az elnök hirdetett meg, lecsillapítandó azokat az indulatokat, amelyek a Hoszni Mubarak rezsimjét elsöprő forradalom második évfordulóján törtek a felszínre. A több nagyvárosra is átterjedő zavargásokban hetven ember halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.