Bojkott és erőszak a bangladesi választásokon

Vasárnapra virradóra az iszlamista Dzsamaat-i-Iszlámi hívei száz buszt felgyújtottak, több száz választóhelyiség pedig nem tudott kinyitni a támadások miatt. A rendőrök sok helyütt a tüntetők közé lőttek.

A rendőrök a vasárnapi választásokon több helyszínen is rálőttek az ellenzéki tüntetőkre, akik több mint száz szavazóhelyiséget gyújtottak fel. Az AP jelentése szerint az összetűzésekben 18 személy vesztette életét, míg a választási kampány kezdete óta összesen majd háromszázan. Az ellenzéki Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) eleve a választások bojkottjára szólított fel, mert Sejk Hasina miniszterelnök és a kormányzó Avami Liga ezúttal megszüntette a gyakorlatot, hogy a választásokat egy átmeneti ügyvezető kabinet felügyelje. A választási bizottság szóvivője vasárnap este elismerte, hogy alacsony volt a részvétel, de adatokat nem közölt. Hivatalos eredmények hétfőn várhatók, ám minthogy a BNP hívei bojkottálták a választásokat, és a jelenlegi kormány nem engedélyezte az ugyancsak ellenzéki Dzsamaat-i-Iszlámi indulását, sőt, az iszlamista párt több vezetőjét letartóztatta, elítélte, így borítékolható az Awami Liga győzelme.

Az ellenzékkel szembeni erőszak miatt az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Brit Nemzetközösség is visszautasította, hogy megfigyelőket küldjön a választásokra. A BNP vezetése, így Khaleda Zia volt kormányfő is gyakorlatilag házi őrizetben volt az utóbbi hetekben.

Az ellenzék vasárnap új 48 órás sztrájkra adott ki felhívást, és követelte a választási eredmények semmisnek nyilvánítását. A helyi Daily Star értesülése szerint a rendőrséggel való összecsapásokban főleg a betiltott Dzsamaat-i-Iszlámi szimpatizánsai vettek részt, a halottak többsége is közülük került ki. A választási bizottság közlése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint száz buszt is felgyújtottak, és az ország összesen 18 ezer szavazóhelyiségéből 390-et nem tudtak kinyitni a támadások és gyújtogatások miatt.

A kormányzó Awami Liga alelnöke viszont az ellenzéki erőket, így az iszlamista pártot vádolta erőszak és pánik szításával. Újságíróknak nyilatkozva köszönetet mondott azoknak a választóknak, akik ebben a légkörben is hajlandók voltak leadni szavazatukat.

A 160 millió lakosú Banglades kuriózumnak számít Dél-Ázsiában, több mint húsz éve ugyanis két nő, Hasina és Zia vetélkedik a hatalomért, illetve egymást váltják a kormány élén. Zia a 2001-es választási győzelmét követően bevonta a hatalomba a Dzsamat-i-Iszlamit is, a hadsereg 2007-ben viszont egy időre átvette a hatalmat, majd az egy évvel később tartott választásokon ismét Hasina és az Awami Liga nyert felhatalmazást a kormányzásra.

Banglades lakosságának nagy többsége ugyan muzulmán, ám az ország a brit gyarmati idők óta fennálló szekuláris rendszert viszi egyelőre tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.