Bocsánatot kértek a szocialisták a nyolc évért

Videoüzenetben kérnek bocsánatot a spanyol szocialisták (PSOE) a kormányzásuk alatt, 2004 és 2011 között elkövetett hibákért. Igaz, nem a párt vezetői álltak a nyilvánosság elé, hanem a fiatal, egyszerű és névtelen párttagok.

Az interneten vihargyorsasággal terjedő videóban a fiatalok először saját vezetőiket bírálják, amiért senki sem követte meg a választókat. Talán attól féltek, hogy gyengének fogják őket tartani? Vagy azt gondolták, hogy mindenért Európára, különösen pedig Angela Merkelre lehet kenni a felelősséget? Így aztán magukra vállalják a feladatot, hogy elsorolják a kormányzás hét évének hibáit: hogy nem ismerték fel a válságot (ezt egyébként a választások után visszavonult exkormányfő, José Luis Zapatero is elismerte), de főleg azért, mert nem tudtak alternatívát nyújtani a megszorító politikával szemben. Bocsánatot kérnek azért, mert befagyasztották a nyugdíjakat és csökkentették a köztisztviselők bérét, és amiért nem vállalták a konfrontációt Merkellel. Elnézést kérnek azért is, hogy a tehetős kisebbség érdekeit védték a rászorulókkal szemben, és amiatt is, mert nem ismerték fel és nem pukkasztották ki időben  az építőipari lufit. Végezetül megígérik, hogy többet ilyen nem fog történni, bizonygatják, hogy a szocialista párt képes megváltoztatni a dolgokat és alternatívát nyújtani a jelenlegi kormánnyal szemben.

Nézegessen bűnbánó spanyol szocialistákat!

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A PSOE vezetősége egyelőre nem reagált a filmre, csupán a tavaly főtitkárrá választott Alfredo Perez Rubalcabával szemben alulmaradt Carme Chacón volt védelmi miniszter asszony közölte, hogy egyetért a kritikával és a bocsánatkéréssel. „A társadalom nem fog ismét bízni a pártban, ha nem vagyunk képesek beismerni a hibáinkat. Vannak dolgok, amiket jól csináltunk, de vannak, amiket nem” – fogalmazott.

A videó azonban arra is utalhat, hogy nagy az elégedetlenség a párton belül, amiért nem volt teljes vezető- és generációváltás az elvesztett választások óta – sőt, az azóta elbukott három tartományi választás sem győzte meg erről a szocialista vezérkart. A kormányzó Néppárt szerint viszont a PSOE-nek inkább a korrupcióért és a felesleges állami beruházásokra eltapsolt pénzekért kellene bocsánatot kérnie. A megszorításokkal szembeni alternatívát nem kommentálták.

José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök, Angela Merkel és David Cameron brit miniszterelnök egy 2010-es torontói tanácskozáson
Zapatero spanyol miniszterelnök, Merkel és Cameron a torontói tanácskozáson – előre tekintenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.