Bocsánatot kért a tizenhat afgán civil amerikai gyilkosa

Robert Bales őrmester szerint gyáva dolog volt, amit csinált. Túl sokat ivott.

Csütörtökön egy ítélethozatal előtti meghallgatáson bocsánatot kért Robert Bales, az az amerkai őrrmester, aki tavaly márciusban ámokfutásra indult Afganisztánban, 16 polgári személyt – köztük egy család tucatnyi tagját – mészárolva le.  Bales a Lewis-McChord támaszponton jelent meg a törvény előtt; azt mondta, „gyáva dolog” volt, amit csinált, és ősz9ntén sajnálja azokat az embereket, akiket megfosztott a családjuktól. „Ha vissza tudnám hozni őket [az áldozatokat], habozás nélkül megtenném – fűzte hozzá.

A 39 éves, kétgyerekes őrmester tavaly március 11. éjjelén indult ámokfutásra az afganisztáni Zangabádban lévő támaszpontról, Camp Belambayből. Részeg volt, de nem annyira, hogy ne tudja áttörni két környékbeli falu védőkerítését. A házakba betörve hatalmas vérfürdőt rendezett. Ámokfutása egyik helyszínén, egy nadzsíbani házban 11 embert – egy család szinte minden tagját – lőtt le. Azt csütörtökön ő maga is elismerte, hogy részegen kelt útra. Mint elárulta, élete akkoriban a rettegés és a színlelt harci kedv közepette telt. Folyamatosan, sokat ivott, ingerült volt, és kábítószereket is szedett. „Bocsánatot kérni nem elég, de én bocsánatot kérek” – mondta a gyilkosságokról. Az ügyészek egyébként nem nagyon hisznek a bűnbánatnak. A perben lejátszottak egy hangfelvételt, amelyen az őrmeszer a feleégével együtt nevet az ügyön.

Mielőtt Afganisztánba vezényelték volna, Bales három iraki szolgálatot töltött ki. Júniusban bűnösnek vallotta magát, hogy elkerülje a halálbüntetést; ha a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségével ítélik életfogytiglanra, legkorábban húsz év múlva jöhet ki a börtönből. Ámokfutása márciuban új mélypontra süllyesztette a bagrami Korán-égetések miatt amúgy is feszült amerikai-afgán viszonyt. Bár Kabul szerette volna, ha Balest Afganisztánban vonják felelősségre, az Egyesült Államok amerikai katonát nem ad át külföldi igazságszolgáltatásnak, Balest pedig sietve kimenekítették Afganisztánból. Volt áldozata, akinek a családja azt ígérte, hogy bosszúhadjáratot indít az amerikaiak ellen, ha az őrmester megússza a halálbüntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.