Bocsánatot kért a Srebrenicának védelemet ígérő tábornok

„Európa nevében” bocsánatot kért a srebrenicai vérengzés áldozatává vált muzulmán bosnyákok családtagjaitól pénteken Philippe Morillon francia tábornok, aki az 1995 júliusában elkövetett tömeges gyilkosságok előtt két évvel az ENSZ nevében védelmet ígért a kelet-boszniai muzulmán enklávénak.

A Srebrenicától néhány kilométerre északra, Potocari falunál lévő központi emlékhelynél Morillont több olyan,asszony inzultálta, akinek családtagjait a boszniai szerbek lemészárolták. A Srebrenicai Anyák nevű szervezet tagjai nem engedték meg az előre beharangozott időpontnál korábban érkező tábornoknak, hogy belépjen az emlékhely területére. Sok muzulmán bosnyák szemére veti Morillonnak, hogy nem akadályozta meg a tömeggyilkosságot, és „szerbbarátsággal” vádolják. – Azért jöttem, hogy a Nyugat, Európa nevében bocsánatot kérjek... – mondta Morillon, aki azonban elutasítja, hogy személyes felelősség terhelné a történtekért.

A tábornok 1992 szeptemberétől 1993 júliusáig állt az ENSZ boszniai védelmi erejének (UNPROFOR) élén. 1993 márciusában megígérte a boszniai szerb erők által ostromlott beékelődés lakosainak, hogy az ENSZ védelme alatt állnak, ő maga pedig „soha nem hagyja magukra őket”.

A Ratko Mladic vezette boszniai szerb fegyveresek 1995 júliusában elfoglalták a néhány száz, könnyű fegyverekkel felszerelt holland békefenntartó által védett Srebrenicát, s a következő napokban csaknem nyolcezer bosnyák férfit és fiút végeztek ki. A hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette a történteket, Mladicot pedig háborús bűnök vádjával körözi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.