Bocsánatot kell kérni a lett náciktól

Bocsánatkérésre kötelezte a lett bíróság Riga önkormányzatát, amiért az elmúlt két évben nem járult hozzá, hogy a Waffen SS-ben szolgáló lett önkéntes légió veteránjai és híveik felvonulhassanak a belvárosban.

A döntés nyomán a képviselő-testületnek a sajtóban kellett megkövetnie a Daugavai Sólymok Szövetségét a kérések elutasításáért. A bocsánatkérésre annak ellenére van szükség, hogy a szervezet mindkét alkalommal megtarthatta a március 16-i felvonulást, miután a bíróság mindkét esetben megerősítette a veteránok ehhez való jogát.

A balti országokban ellentmondásos a háborús bűncselekményekben, a civil lakosság ellen – Ukrajnában és Lengyelországban – elkövetett akciókban érintett légiók megítélése: a jelenlegi értelmezés szerint a Szovjetunió ellen harcolva nem a nácizmus támogatóiként, hanem az ország függetlenségéért küzdöttek a katonák, akik így nemzeti hősök. Az érzékenységet fokozza, hogy a 2,2 milliós Lettországban a lakosság közel harminc százaléka orosz ajkú, a fővárosban arányuk eléri a negyven százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.