Bocsánatkérést várnak a hitlerező államfőtől

Szerdán megkezdődött az illetékes prágai városkerületi bíróságon az a nagy érdeklődéssel kísért per, amelyben az elmúlt évszázad egyik legismertebb prágai újságírójának és közírójának, Ferdinand Peroutkának az unokája bocsánatkérést követel Milos Zemantól.

A cseh elnök nyilvánosan olyan értelmiséginek nevezte Peroutkát, aki behódolt Hitlernek. Terezia Kaslová több hónapon keresztül várt arra, hogy az elnök peren kívül eleget tesz felszólításának, de ő továbbra is kitart a véleménye mellett. Terezie Kaslová formailag alperesként az elnöki irodát perelte be, amelynek jogi képviselője már a tárgyalás előtt közölte, hogy a hivatalt nem lehet felelősségre vonni az államfő kijelentéseiért.

Milos Zeman tavaly a Prágában megrendezett Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) címmel a holokausztról rendezett nemzetközi fórumon az értelmiségieknek a történelmi sorsfordulók idején tapasztalt árulásáról és súlyos tévelygéseiről szólva tanulságos példaként Ferdinand Peroutka cikkeire hivatkozott. A cseh államfő szerint az ismert személyiség a múlt század harmincas éveinek végén elragadtatással írt Hitlerről, úriembernek nevezve őt. Az 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „ha nem énekelhetünk az angyalokkal, akkor vonyítsunk együtt a farkasokkal".

A Ferdinand Peroutka szellemi örökösei nevű civil szervezet nyílt levélben azonnal felháborító melléfogásnak minősítette Milos Zeman kijelentését. A továbbiakban rámutattak arra, hogy az államfő megalapozatlan véleményével súlyosan megsértette példaképük emlékét, aki az emberpróbáló időkben sem veszítette el morális integritását. „Koncentrációs táborban sínylődött, mert nem volt hajlandó behódolni a náciknak. Az 1948-as prágai kommunista puccsot követően pedig az Egyesült Államokba emigrált, mert egyaránt megvetette a barna és a vörös diktatúrát" – mutattak rá.

Terezie Kaslová akkor szólította fel bocsánatkérésre az államfőt, aki erre nem volt hajlandó. Azt állította, hogy évekkel ezelőtt saját maga olvasta ezeket a cikkeket. Majd pedig megbízta a szóvivőjét, hogy keresse meg az ominózus írásokat. Jirí Ovcácek szabad idejében több mint fél éven keresztül lapozgatta az újságokat, eredmény nélkül. Mire Milos Zeman nemrég kijelentette: „Csak azért kérhetnék bocsánatot, hogy nem kerültek elő azok a dokumentumok." Megkeresésünkre a szóvivő szerda reggel elmondta: az ominózus cikkeket továbbra sem találja, viszont a vitatott szerzőtől talált más olyan írást, amely ugyancsak az államfő igazát bizonyítja, s amelyet napokon belül bemutatnak a bíróságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.