Bocsánatot kért két afrikai lap a Charlie Hebdo címlapjának közléséért

Két afrikai napilap bocsánatot kért csütörtökön azért, hogy az előző nap egy belső oldalán közölte a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap aznap megjelenő számának Mohamed prófétát ábrázoló címlapját, mivel a karikatúra a kenyai The Star és a dél-afrikai The Citizen muszlim olvasóinak felháborodását váltotta ki.
A kenyai médiahatóság az etikai kódex megsértésével vádolta meg a The Star tulajdonosát, behívatta és figyelmeztetésben részesítette, de a gúnyrajzot nem említette. A hatóság hozzátette: felháborítónak tartja, hogy az újság "folyamatosan közöl sértő cikkeket és képeket". Magyarázatot követelt a lap újságíróinak "szakmaiatlan magatartásáért", és a válasz függvényében büntetést helyezett kilátásba, ami lehet akár a munkatársak akkreditációjának visszavonása is – írja a Híradó.

Csütörtöki számában a The Star – amely a harmadik legjelentősebb napilap az országban – közölte, hogy sok muzulmán olvasója panaszt tett a címlap közlése miatt, noha az csak a 23. oldalon szerepelt, és kicsinyítve, mindazonáltal utólag "őszintén sajnálja" ezt. A lap nem reagált a médiahatóság közleményére.

Egy másik kenyai napilap, a Business Daily is közölte belül a Charlie Hebdo címlapját.

A napokban "hősiesnek" nevezte a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorista támadást az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia, amely már több terrorcselekményt elkövetett Kenyában.

A Dél-afrikai Köztársaságban megjelenő The Citizen szintén bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett a rajz közlésével. A szerkesztőség mindazonáltal azt írta közösen jegyzett cikkében: "Elítéljük a gyilkosságot, de azt is, ha bárki az erőszak eszközével akar cenzúrát kikényszeríteni".

A muzulmán többségű Szenegálban a kormány betiltotta a Charlie Hebdo "bármilyen módon való" terjesztését. Miután az ország francia gyarmat volt, most is szoros kapcsolatai vannak Franciaországgal, és sok francia újság kapható Szenegálban. A tilalom így vonatkozott a Libération című francia napilapra is, amely szintén közölte az e heti Charlie Hebdo címlapját.

A legnagyobb példányszámú szenegáli lap, a L'Observateur, Macky Sall államfő "blöffjének" nevezte a Charlie Hebdo betiltását. Az elnököt sokan bírálták hazájában azért, hogy részt vett a vasárnapi párizsi terrorizmusellenes tüntetésen. Az újság egy cikkírója azt kérdezte: mi értelme volt annak, hogy az elnök részt vett a sajtószabadságért is rendezett demonstráción, ha a kormánya utána betiltotta a Charlie Hebdo Mohamed prófétát ábrázoló számát? Serigne Modou Kara neves szenegáli muzulmán hitszónok védelmébe vette, hogy Sall részt vett a meneten, mondván, a két ország szoros kapcsolata miatt ez szükséges volt.

Egy kampánycsoport demonstrációt hirdetett január 24-ére Dakarba, és felhívása szerint ennek az "afrikai vagyok" volna a jelmondata, reagálva a "Charlie vagyok" jelmondatra. A csoport fel akarja hívni a világ figyelmét arra, hogy a kontinensen nagyon sok ember esik erőszak áldozatául, különösen most Nigériában, ahol a Boko Haram iszlamista milícia mészárolja a civil lakosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.