Bocsánatot kért az elsüllyedt dél-koreai komp kapitánya

Bocsánatot kért a süllyedő hajó elhagyásáért és az utasok mentésének elmulasztásáért annak a dél-koreai kompnak a kapitánya, amelynek szerencsétlensége áprilisban több mint 300 ember, döntően iskolás gyerekek halálát okozta.

"Szörnyű bűnt követtem el. Bocsánatot kérek" - mondta szerdán a bíróság előtt a legénység három további tagjával egyetemben súlyos gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt kapitány, aki tettéért akár halálbüntetést is kaphat - írja a hirado.hu.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem volt szándéka mások halálát okozni, és haláláig imádkozni fog az áldozatok lelkéért. "Tudom, hogy soha nem jutok ki a börtönből, bármennyi segítséget is kapok Istentől és ügyvédemtől. De (...) soha nem volt szándékomban ölni" - közölte a 68 éves Li Dzsun Szok kapitány.

A Szevol komp 476 emberrel a fedélzetén április 16-án, Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el. A tragédiában 304-en, többségében középiskolások vesztették életüket, 10 ember holtteste a mai napig nem került elő. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb hajóbalesete, amelynek kapcsán rengeteg bírálat érte a hatóságokat és a kormányt.

A kapitány és a legénység szinte rögtön elhagyták a hajót, miután az megdőlt és süllyedni kezdett, az utasokat pedig arra utasították, hogy maradjanak kabinjaikban. Ezt utólag azzal indokolták, hogy az emberek szerintük megfagytak volna a hideg vízben, így jobbak voltak a túlélési esélyeik a hajón. Más beszámolók szerint fejetlenség uralkodott a kompon a balesetkor, és mindenki a saját bőrét próbálta menteni.

A hatóságok a szerencsétlenül járt komphajó ügyével összefüggésben 399 embert vettek őrizetbe, további 154 embert - köztük a parti őrség négy tisztségviselőjét - a vizsgálat idején tartóztattak le a tragédiában közvetve vagy közvetlenül játszott szerepükért. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.