Bocsánatot kell kérnie a cseh elnöknek

A szerda délutáni elsőfokú ítélet alapján Milos Zeman cseh elnök köteles bocsánatot kérni Ferdinand Peroutka unokájától, mert a nagyapját, Ferdinand Peroutkát - akit az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb cseh közírójaként és publicistájának tartanak számon - nyilvánosan olyan értelmiséginek nevezte, aki behódolt Hitlernek.

A bírónő megismerkedett mindkét fél érveivel és bizonyítékaival, majd pedig ítéletet hirdetett. Egyúttal határozott a bocsánatkérés szövegéről is: „ Ferdinand Peroutka nem nevezte egyik cikkében sem úriembernek Adolf Hitlert, nem is jelentette ki soha azt, hogy együtt kell vonyítani a farkasokkal, ahogy azt Milos Zeman állította. Ezért a Cseh Köztársaság bocsánatot kér a felperestől. Ezt a szöveget levélben kell elküldenie a felperesnek és az elnök internetes portálján harminc napra fel kell tölteni - áll a verdiktben, amely nem jogerős, mert az Elnöki Hivatal ügyvédje azonnal fellebbezett.Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője pedig megkeresésünkre úgy vélekedett, hogy az ügy minden bizonnyal a brnói székhelyű Alkotmánybíróságon köt ki.

Milos Zeman tavaly a Prágában megrendezett Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) címmel a holokausztról rendezett nemzetközi fórumon az értelmiségieknek a történelmi sorsfordulók idején tapasztalt árulásáról és súlyos tévelygéseiről szólva tanulságos példaként Ferdinand Peroutka cikkeire hivatkozott. A cseh államfő szerint az ismert személyiség a múlt század harmincas éveinek végén elragadtatással írt Hitlerről, úriembernek nevezve őt. Az 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „ha nem énekelhetünk az angyalokkal, akkor vonyítsunk együtt a farkasokkal".

A Ferdinand Peroutka szellemi örökösei nevű civil szervezet nyílt levélben azonnal felháborító melléfogásnak minősítette Milos Zeman kijelentését. A továbbiakban rámutattak arra, hogy az államfő megalapozatlan véleményével súlyosan megsértette példaképük emlékét, aki az emberpróbáló időkben sem veszítette el morális integritását. „Koncentrációs táborban sínylődött, mert nem volt hajlandó behódolni a náciknak. Az 1948-as prágai kommunista puccsot követően pedig az Egyesült Államokba emigrált, mert egyaránt megvetette a barna és a vörös diktatúrát" – mutattak rá.

Terezie Kaslová akkor szólította fel bocsánatkérésre az államfőt, aki erre nem volt hajlandó. Azt állította, hogy évekkel ezelőtt saját maga olvasta ezeket a cikkeket. Majd pedig megbízta a szóvivőjét, hogy keresse meg az ominózus írásokat. Jirí Ovcácek szabad idejében több mint fél éven keresztül lapozgatta az újságokat, eredmény nélkül. Mire Milos Zeman nemrég kijelentette: „Csak azért kérhetnék bocsánatot, hogy nem kerültek elő azok a dokumentumok." Magatartását a legtöbb cseh politikus kínosnak minősítette. „Némi nagyvonalúsággal már véget vethetne ennek a tragikomédiának - vélekedett Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.