Bocsánatkérést várnak Bob Dylantől

– Ha valakinek a Ku Klux Klan van a vérében, azt a feketék még ma is megérzik. Ahogy a zsidók is megérzik a nácik vérét, a szerbek pedig a horvátokét – nyilatkozta az amerikai zenész és költő egy éve a Rolling Stone francia kiadásának. Gyűlöletkeltés miatt feljelentették, és egy novemberi franciaországi koncertsorozaton ki is hallgatták.

Nyilvános bocsánatkérést vár a Franciaországban élő horvátok szervezete Bob Dylantől. A CRCICF még egy 2012 októberében megjelent interjú miatt tett feljelentést az amerikai zenész és költő ellen, szerintük Dylan a Rolling Stone magazin francia kiadásában megjelent nyilatkozatával gyűlöletre uszított a horvátok ellen.

– Ha valakinek a Ku Klux Klan van a vérében, azt a feketék még ma is megérzik. Ahogy a zsidók is megérzik a nácik vérét, a szerbek pedig a horvátokét – nyilatkozta több mint egy évvel ezelőtt Dylan, akit arról kérdeztek, hogy egykor miért csatlakozott az amerikai polgárjogi mozgalmakhoz. Az amerikai zenész és költő valószínűleg a horvát fasisztákra, az usztasákra gondolhatott, akik a második világháború alatt több százezer szerbet, zsidót és romát öltek meg a balkáni haláltáborokban.

Az interjú és az ügy azért került most napirendre, mert a Robert Allen Zimmerman néven született Dylan novemberben Franciaországban koncertezett. A francia hatóságok ki is hallgatták a 72 éves előadóművészt, aki ellen hivatalból a korábbi feljelentés miatt eljárás is indult – írta Le Monde.

Ivan Jurasinovic, a CRCICF jogi képviselője most azt nyilatkozta, hogy a franciaországi horvátok szervezete nem szeretné, ha az interjú miatt bíróság elé állítanák a Horvátországban is kedvelt amerikai énekest. Jurasinovic szerint az ügyet azzal lezártnak tekintenék, ha a novemberi koncertsorozat során a francia becsületrenddel kitüntetett, Barack Obama amerikai elnök által az amerikai zenetörténet legnagyobb óriásának tartott Monsieur Dylan nyilvánosan bocsánatot kérne a horvát néptől.

Bob Dylan – a letöltős korszakban is forradalmat akar csinálni
Bob Dylan – a letöltős korszakban is forradalmat akar csinálni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.