Bo Xilait kizárták a pártból

Az egykor nagyhatalmú chongqingi pártvezér sorsáról Kína legfelső vezetése, a kommunista párt Központi Bizottságának Politikai Bizottsága döntött.

A testület arról is határozott, hogy Bo ügyét átadják az igazságszolgáltatásnak – írja a Xinhua. A volt pártvezért – akinek feleségét, Gu Kailait és a 30 milliós Chongqing volt rendőrfőnökét, Wang Lijunt korábban már elítélték – korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés miatt állítják törvény elé. A PB döntését ismertető Xinhua jelentés szerint  Bo „súlyosan megsértette a pártfegyelmet” Dalian város, majd Liaoning tartomány vezetőjeként, miként később kereskedelmi miniszterként és Chongqing párttitkáraként is. Visszaélt a hatalmával, elfogadott magának és ismerőseinek kenőpénzeket. Rossz személyi döntéseket hozott, ráadásul különféle nőügyei is voltak. Magatartásával aláaknázta a párt tekintélyét, ártott az ország és a nép ügyének – így a jelentés.

Bo Xilai körül akkor tört ki a botrány, amikor februárban Wang bemenekült a szomszéd tartományban, Sichuanban lévő chengdui amerikai konzulátusra, és a kiszivárgott információk szerint politikai menedékjogot kért. Kiderült, hogy a rendőrfőnök a Bo Xilaitól való félelmében döntött az amerikaiak mellett, azzal vádolva Bót, hogy hatalmával visszélve tussolta el egy brit üzletember, a novemberben a város egyik szállodájában holtan talált Neil Heywood ügyét. Wang azt állította, hogy Heywoodot Bo felesége, Gu megmérgezte, és erről 33 órás konzulátusi tartózkodása alatt bizonyítékokkal is előállt. (A 41 éves brit üzletember halálának oka a tavaly novemberi sajtóhírek szerint még „túlzott mértékű alkoholfogyasztás” volt.) Gút augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, Wangot most hétfőn gyilkosság eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért és disszidálás kísérletéért 15 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A politikai bizotttság november 8-ra tűzte ki a tízévenként esedékes generációváltással járó pártkongresszus megkezdését. A 18. kongresszus 2270 delegáltja választja majd meg az új vezetést. Az előrejelzések szerint Hu Jintao főtitkártól a tisztet Xi Jinping veszi át, aki a parlament márciusi ülésén aztán az elnöki feladatkört is megkapja.

Nincs kizárva, hogy Peking még a kongresszus előtt le akarja zárni a Bo-ügyet, amelynel jobban az utóbbi években semmi nem kavarta fel a vezetés vizeit. A maffia és a korrupció ellen keményen fellépő, egyben a maoista nosztalgiára építő Bo párttitkárként népszerű volt Chongqingban. Már-már esélyesnek tartották arra, hogy bekerül a párt szűk körű legfelsőbb vezetésébe is a kongresszuson.

Bo Xilai márciusban. Hivatalosan soha többé nem fogják említeni a nevét
China's Chongqing Municipality Communist Party Secretary Bo Xilai reacts during the opening ceremony of the National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing in this March 5, 2012 file picture. China's ruling Communist Party on September 28, 2012 expelled disgraced senior politician Bo Xilai from top party positions and said it would hand him over for criminal investigation accused of multiples crimes, opening a new phase in a scandal that has shaken a leadership succession. Picture taken March 5, 2012. REUTERS/Jason Lee/Files (CHINA - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.