Bo Xilai életfogytiglanja: a belbiztonság volt feje is célpont?

A kegyvesztett chongqingi párttitkárnak tíz napja van fellebbezni azután, hogy vasárnap korrupció és sikkasztás miatt elítélték. Hongkongi lapértesülések szerint a volt belbiztonsági miniszter, Zhou Yongkang több rokona is nyakig benne van a korrupciós ügyekben.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték vasárnap Bo Xilai volt daliani, majd chongqingi párttitkárt, aki 2007-től a Kínai Kommunista Párt 27 fős Központi Bizottságának is tagja volt. A Bo-ügy több mint másfél éve állt a kínai és a nemzetközi éreklődés előterében: ezért nagy kihívást jelentett a nyolcévenkénti generációváltással a párt- és az állami vezetés csúcsára jutott Xi Jinpingnek, hogy miként rendezik az egyébként karizmatikus, valamiféle újmaoista populizmusra is hajazó megnyilvánulásai miatt jelentős támogatói körrel rendelkező politikus esetét. A kelet-kínai Jinan városi bírósága az augusztusi ötnapos tárgyalást követően végül vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés vádjában bűnösnek találta Bót. Az ítélet indoklása szerint Bo közvetlenül vagy közvetve (azaz családján keresztül) több mint 25,44 millió jüan (918 millió forint) értékben jutott törvénytelenül anyagi javakhoz. Életfogytiglanit kapott a vesztegetésért, 15 évet a sikkasztásért és hét évet a hatalommal való visszaélésért – jelentette a Xinhua hírügynökség. Bónak tiz napja van a fellebbezésre, ám ha azt elutasítják, legkorábban tíz év múlva kaphat kegyelmet. A vesztegetés és a sikkasztás vádjai még a daliani évekre vonatkoznak, tehát a 1999 és 2004 közötti időszakra, amikor az északi kikötőváros látványosan fejlődött, számtalan nagyberuházás történt. A büntetés részeként megfosztották 20 millió jüanos vagyonától, és élete végéig politikai jogaitól is.

A botrányt az robbantotta ki, hogy a 32 milliós Chongqing rendőrfőnöke tavaly februárban a Chengduban lévő amerikai konzulátusra menekült, és miután ott kitálalt, 24 óra elteltével feladta magát a kínai hatóságnak. Így derült ki, hogy Bo felesége, Gu Kailai gyanúsítható a brit üzletember, Neil Heywood 2011. végi meggyilkolásával. Heywood segített Bóék fiának nagy-britanniai tanulásának megszervezésében, bizonyos pénzek külföldre juttatásában, s feltételezhetően zsarolta a nőt. Gu Kailait emberölés vádjával tavaly augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre (életfogytig tartó szabadságvesztésre) ítélték. A volt rendőrkapitány, Wang Lijun pedig szeptemberben a gyilkosság eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért és kenőpénz elfogadásáért 15 évi börtönbüntetést kapott – emlékeztet most az MTI.

A felső vezetés nyilvánvalóan nem kívánta megzavarni a Bo-perrel a tavaly novemberi tisztújító pártkongresszust, majd a márciusi Népi Gyűlés ülését, amelyen az új államfőt és a kormányt is beiktatták. Xi Jinping azóta még hangsúlyosabbá tette a korrupció elleni harcot. Jellemző, hogy júliusban korrupciós bűncselekményekért első fokon halálra ítélték Liu Cse-csünt, aki 2003-tól 2011-ig volt vasútügyi miniszter. Liu – hasonlóan Gu Kailaihoz – a tárgyaláson elismerte az elkövetett visszaéléseket és megbánta bűneit, alighanem ezt honorálta a bíróság mindkét esetben a felfüggesztett halálbüntetéssel, amely – mint említettük – gyakorlatilag életfogytiglanit jelent.

Bo viszont az augusztus végi tárgyaláson tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a visszaélésekről – például hogy a felesége és gyereke kitől kapott repülőjegyeket – nem tudott. Hivatkozott arra is, hogy korábbi (feltételezhetően a párt fegyelmi bizottsága előtt vagy letartóztatásban tett) vallomásának visszavonására joga van. Felesége tanúvallomását azzal utasította el, hogy Gu hazudozó, a volt rendőrfőnökét pedig arra hivatkozva, hogy szerelmes volt az ő feleségébe. Maga az egész tárgyalás új stílust hozott, a bíróság a tárgyalás több részletéről tájékoztatott az interneten – Kína Twitterén, a Weibón. (Más kérdés, hogy csak néhány kínai újságírót engedtek be a terembe, külföldi tudósítókat nem). Hongkongi jelentések szerint az is meglepő, hogy nyilvánosságra került Bónak a családjához írt levele is, miszerint hiszi, hogy egy nap a nevét tisztára moshatja. Utalást tett arra, hogy apját, Bo Jibót, aki Mao mellett az egyik legfontosabb vezető volt, a kulturális forradalom idején meghurcolták, s majd csak a hetvenes évek végén térhetett vissza vezető pozícióba.

Kínában utoljára 2007-ben volt a Bóhoz hasonló mérvű botrány, amikor Sanghaj párttitkára, Chen Liangyu kapott 18 évi börtönt korrupcióért. A nyugati sajtó akkor is hatalmi harcokat vélt felfedezni a háttérben. Ám feltételezhető, hogy további ügyek is terítékre kerülnek, hiszen Kína utóbbi két évtizedének hihetetlen gyors fejlődése, a beruházások üteme és átláthatatlansága megannyi visszaélésre adott módot. A South China Morning Post (SCMP) éppen szombaton tért vissza egy újabb, feltételezhetően szerteágazó korrupciós esetre, amelyről szeptember elején annyit jelentettek be, hogy az állami energetikai, így kőolajipari óriás, a CNPC négy korábbi vagy jelenlegi magas rangú vezetője ellen indult vizsgálat. A hongkongi lap most kínai gazdasági lapok alapján azt írja, hogy Zhou Yongkang volt belbiztonság miniszternek, a párt szűk körű legfelső Állandó Bizottságának volt tagjának több rokona is érintett a korrupciós ügyekben. Zhou 2002-től a novemberi partkongresszuson bejelentett nyugdíjba vonulásáig volt Kína belbiztonsági minisztere; az SCMP értesülése szerint a pártvezetők legutóbbi nem hivatalos beidaihe-i nyári találkozóján döntöttek úgy, hogy engedélyezik a vizsgálat kiterjesztését – a maga nemében példátlan módon – a legfelső hetek egyik volt tagjára is.

Bo Xilai hallgatja az ítéletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.