Bo Xilai: A feleségem őrült

A volt chongqingi párttitkár szerint az egyébként börtönben ülő Gu Kailai pszichikai nyomásnak volt kitéve, azért vallott.

Ellene valló feleségéről azt mondta Bo Xilai korrupciós perének pénteki második napján, bizonyára abban reménykedett: kegyelmet kap, ha férjére terhelő nyilatkozatokat tesz - számolt be a bíróságon elhangzottakról a South China Morning Post című hongkongi lap.

Bo Xilai azt is mondta, hogy felesége, Gu Kailai "őrült", és gyakran hazudott, konkrét állításai kitalálások. Más vallomásokat is visszautasított, a volt rendőrfőnök által mondottakat "képtelenségnek" nevezte. A bíró - stílusa miatt - rendre is utasította a vádlottat. Bo csütörtökön is tagadta vagy megkérdőjelezte a vesztegetéssel, korrupcióval és a hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos vádakat. A meghallgatás során részletesen kitértek arra, miként épült meg a Bo család cannes-i villája, ki finanszírozta újjáépítését, és valóban a villa kiadásából származó pénz miatt keletkezett-e a feszültség az ügyletben közreműködő brit Neil Heywood és Bo felesége között. Gu egy videofelvételen arról is vallott, hogy fiukat Heywood megfenyegette, s ez szülte meg benne a gyilkosság gondolatát.

A per első napján az ügyészek azt állították, Bo feleségén és fián keresztül két üzletembertől összesen 21,8 millió jüan (799 millió forint) értékben kapott kenőpénzt és ingatlant, ötmillió jüannal (182,4 millió forint) megkárosította a közvagyont. A 64 éves expolitikus - aki az északkelet-kínai Dalien városnak volt polgármestere és párttitkára, dolgozott Liaoning tartomány kormányzójaként, és volt kereskedelmi miniszter is - tagadta, hogy megvesztegették volna. Azt állította, hogy korábbi, írásban tett vallomását "pszichikai nyomásra" tette.

Topsztori a per a kínai médiában

Az ügyészség ismertette bizonyítékait, dokumentumokat, hang- és videobejátszásokat mutattak be; a meghallgatás során tanúvallomások hangzottak el, illetve szembesítés is történt. A kínai média kiemeli, hogy a bíróság minden egyes alkalommal lehetőséget adott Bo véleményének kifejtésére. A per címlapsztori Kínában, az online és a nyomtatott média is kiemelt helyen foglalkozik vele. A Global Times című, angol nyelvű napilap pénteken arról írt, hogy a miniszteri és afölötti szintű vádlottak perének ilyen szintű "nyílt és átlátható" közvetítésére eddig nem volt példa Kínában. Utalt rá, hogy a Jinan városi bíróság folyamatosan közölt információkat a mikroblogján. A tárgyalás interneten nyilvánossá tett kínai nyelvű jegyzőkönyvét csaknem 25 millió alkalommal nézték meg. A Zsenmin Zsipao című vezető pártlap pénteken mikroblogjára feltöltötte Gu korábban videóra rögzített vallomásának egy részét. Az újság jegyzetében "cáfolhatatlannak" nevezte a Bo elleni bizonyítékokat.

A felvétel felvételén: Gu Kailai, Bo Xilai bebörtönzött felesége tesz vallomást
Journalists watch and take pictures of a screen displaying a court's microblog page showing a video of Gu Kailai, wife of ousted Chinese Communist Party Politburo member Bo Xilai at a media room near the court where Bo's trial is being held in Jinan, Shandong province August 23, 2013. Fallen politician Bo Xilai put up a feisty defence on Thursday as he faced China's most political trial in decades, saying he was framed in bribery charges against him and had admitted to them under psychological pressure during interrogation. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: POLITICS MEDIA CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.