Bloomberg nem indul a Fehér Házért

Mégsem száll be az amerikai elnökválasztási küzdelembe Michael Bloomberg. A milliárdos üzletember, New York egykori polgármestere korábban meglebegtette, hogy esetleg független jelöltként indulna a Fehér Házért, ám hétfőn világossá tette: elállt ettől a szándékától.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség tulajdonosa a cég honlapján megjelent, A kockázat, amelyet nem vállalok című írásában indokolja meg döntését. Részvételével könnyen a republikánus jelöltek valamelyikét, Donald Trumpot vagy Ted Cruzt segíthetné a Fehér Házba – írja. – Hiszen indulása megoszthatja a szavazatokat, és három jelölt esetén kicsi az esélye annak, hogy bármelyik is többséget szerez a választáson. Ebben az esetben viszont a döntés a Kongresszushoz kerülne, annak pedig mindkét háza a republikánusok ellenőrzése alatt áll.

A BBC elemzése szerint a döntés azt is jelezheti, hogy Bloomberg hallgatólagos hozzájárulását adta Hilary Clinton demokrata elnökjelöltségéhez. Esetleges indulásának lehetőségét ugyanis még az előválasztások kezdetekor, akkor vetette fel, amikor az egykori first lady, volt külügyminiszter még botladozott, most azonban elhúzni látszik vetélytársától, Bernie Sanderstől, akinek demokratikus szocializmusa éles ellentétben áll Bloomberg üzletcentrikus nézeteitől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.