„Blokkoló kisebbséghez” keres új szövetségeseket Prága

A cseh diplomácia megpróbál újabb szövetségeseket szerezni az európai uniós tagállamok között, hogy együtt egy olyan, úgynevezett „blokkoló kisebbséget” alakítsanak, amely képes megakadályozni a tartós migrációs kvóták elfogadását – jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök pénteken Prágában, miután találkozott az Európai Parlament cseh képviselőivel.
"A visegrádi négyek országain kívül megpróbálunk más államokat is meggyőzni, hogy utasítsák el a tartós kvótarendszert" - mondta újságíróknak a cseh kormányfő. Példaként Finnországot és a balti államokat nevezte meg.

Az Európai Unió - Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia ellenszavazata mellett - úgy döntött, hogy az EU-területére eddig bevándorolt 120 ezer menekültet egy bizonyos kulcs szerint elossza a tagállamok között.

"A tartós elosztást, a tartós kvótarendszert azonban nemcsak ez a négy ország, hanem több állam is ellenzi" - mutatott rá Sobotka. A cseh kormányfő szerint a tartós kvótarendszert Lengyelország is ellenzi, bár az első menekültcsoport elosztását megszavazta.

A cseh diplomácia támogatást fog keresni a balti és a skandináv államokban, és Európa déli részén is - mondta.

A "blokkoló kisebbség" kialakításához legalább négy uniós tagállam szükséges, amelyekben az uniós összlakosság legalább 35 százaléka él.

A cseh miniszterelnök úgy véli, hogy pillanatnyilag a tartós kvótarendszer kialakítása nincs napirenden. Először le kell szűrni a tapasztalatokat az első menekültcsoport elosztásáról, és a tartós mechanizmussal csak azután lehet foglalkozni.

Bohuslav Sobotka hangsúlyozta: Csehország kész nagyobb számú menekültet befogadni, de kizárólag önkéntességi alapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.