Blokád alatt az ENSZ épülete Srí Lankában

Az ENSZ colombói irodája előtt tüntető tömeg kedden nem engedte távozni az épületben dolgozó alkalmazottakat: a tiltakozók azt követelik a nemzetközi szervezettől, hogy hagyja abba a vizsgálatot, amely az emberi jogoknak a polgárháború végső szakaszában elkövetett megsértéseit veszi nagyító alá Srí Lankában.

A több száz embert egy miniszter és buddhista szerzetesek vezetik. A tüntetők először megpróbáltak betörni az épületbe, majd úgy döntöttek, hogy inkább a két kijáratot torlaszolják el. A biztonsági kamerákat is lefestették, hogy később ne tudják azonosítani őket.

Ban Ki Munt 'égetik' a tüntetők.
Protesters burn an effigy of UN Secretary General Ban Ki-Moon as they block the entrance to the United Nations headquarters in Colombo July 6, 2010. The protesters on Tuesday blocked the entrance to the UN offices, trapping workers inside, to demand the immediate withdrawal of a panel advising Ban on whether war crimes were committed in the final months of Sri Lanka's war last year against separatist Tamil Tiger rebels. Ban appointed the three-member panel on June 22, 2010. REUTERS/Andrew Caballero-Reynolds (SRI LANKA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS)

Kijelentették, hogy csak akkor engedik ki az alkalmazottakat az épületből, ha az ENSZ visszahívja a kijelölt vizsgálóbizottságot. "A hadsereg mintaszerűen számolta fel a terrorizmust, a testület pedig nemzetközi bíróságok elé küldené katonáinkat és vezetőinket - mondta a miniszter. - Nem hagyjuk, hogy ez megtörténjen." Felszólította az ország határain kívül élő Srí Lanka-iakat, hogy tartsanak hasonló tüntetéseket az ENSZ döntése ellen.

A szigetország kormánya mintegy 25 év harc után, 2009 májusában aratott döntő győzelmet a szakadár Tamil Tigrisek fölött.  Az ENSZ becslései szerint a polgárháborúban mintegy 80-100 ezer ember vesztette életét, és 7 ezer tamil civilt öltek meg a harcok utolsó öt hónapjában. A kormány tagadja, hogy hadserege szándékosan civilek ellen fordította volna fegyvereit.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár júniusban háromfős bizottságot nevezett ki, amelynek feladata, hogy felderítse, sérültek-e az emberi jogok a polgárháborúban. A szigetország saját bizottságot nevezett ki a polgárháborús visszaélések kivizsgálására, és szuverenitása megsértésének nyilvánította az ENSZ kezdeményezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.