Blokád alatt az athéni tőzsde

A kormány tervezett megszigorító intézkedései ellen tiltakozó tömeg kedden körbefogta az athéni tőzsde épületét, s emiatt nem indulhatott el a kereskedés, ami normális esetben közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődik.

A tüntetés szervezői azt mondták, hogy egész nap fenntartják a tőzsdeépület blokádját.

Ugyanakkor a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy sikerült aktiválni az elektronikus kereskedési rendszert, a tőzsde alkalmazottai azonban nem jutottak be az épületbe. Az athéni tőzsde vezető mutatója, az ATG nyitáskor 0,55 százalékkal 1.961 pontra emelkedett.

A tüntetés - amelyet a kommunista párt támogatását élvező szakszervezeti szövetség szervezett - az előfutára a főbb szakszervezetek által keddre meghirdetett 24 órás általános sztrájknak. A sztrájk gyakorlatilag megbéníthatja az egész országot, mivel a közintézményektől kezdve a tömegközlekedésen át a bankokig és a médiáig gyakorlatilag minden területre kiterjed.

Ez már a második nagy munkabeszüntetés azóta, hogy a kormány február elején bér-és adóreformot jelentett be. A felduzzadt államadósság és a magas deficit okozta problémákat - főként a fizetésképtelenség veszélyét - a kormány sokkterápiával kívánja elhárítani. A dohányáruk, italok és az üzemanyag jövedéki adóját már jelentősen megemelték, az állami szférában fizetéscsökkentést, illetve bérbefagyasztást terveznek, és szó van egyebek között az általános forgalmi adó mértékének növeléséről, a szociális juttatások szűkítéséről és a nyugdíjkorhatár emeléséről is.

 

Tiltakozó tömeg kedden körbefogta az athéni tőzsde épületét
A protester stands in front of the main entrance of the Athens stock exchange building in Athens February 23, 2010. A group of about 150 trade union protesters blocked entrances to the Athens stock exchange building on Tuesday but bourse officials said they expected trade to go ahead normally. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.