Blokád alatt a parlament

Szerdán helyi idő szerint hajnali fél ötkor nagy rendőri akcióval sikerült kimenteni bolgár parlament épületéből három minisztert, száz parlamenti képviselőt és több hivatalnokot.

A nemzetgyűlés előtt már negyven napja tüntetnek, de kedd éjjel a helyzet valóban kritikussá vált. A rendőrök és tüntetők összeütközésében tizenheten megsebesültek, köztük egy rendőrnő is.  Bojko Boriszov volt kormányfő, a fő ellenzéki párt Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) vezére Twitteren és Facebook-oldalán riasztotta híveit: Vér folyik a tüntetésen! - írta. Boriszovot tavasszal egy másik, monopóliumellenes tüntetéssorozat kényszerített távozásra. Most új választások azonnali kiírását követeli.

Égő barikád Szófiában a parlament előtt. Az ellenzék gyors győzelmet kovácsolna
Protesters burn a barricade outside the parliament building in Sofia, early July 24, 2013. More than 100 Bulgarian lawmakers, ministers and journalists were escorted out of parliament early on Wednesday after being trapped inside for about eight hours by anti-corruption protesters outside. Police forced a pathway through hundreds of Bulgarians who have been protesting for 40 days against a government decision to name a media magnate as security chief which they see as an example of private interests controlling state institutions. REUTERS/Stringer (BULGARIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Az ellenzék vezéréhez sietve csatlakozott (az általa pozícióba emelet) államfő, Roszen Plevneliev. Egy interjúban bejelentette, hogy kész azonnal ügyvezető kormányt kinevezni, amennyiben Plamen Oresarszki miniszterelnök lemond. Egy másik nyilatkozatában az államfő a tüntetések békés jellegének megőrzését kérte a demonstráló polgároktól. Oresarszki viszont bejelentette: nem akar távozni.

A bulgáriai tiltakozásokat az indította el, hogy a kormány kinevezte a DANSZ (Nemzetbiztonsági Ügynökség) élére Deljan Peevszkit, aki addig a koalícióban résztvevő török kisebbségi párt a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) képviselője volt.   A 29 éves Peevszki anyja a legnagyobb bolgár médiaportfólió tulajdonosa, kapcsolatai, korábbi politikai ténykedése enyhén szólva kétes volt. Peevszki távozott, de a tüntetésekkel nem álltak le. A tiltakozó mozgalomnak eleinte volt valami alternatív, ifjúsági jellege - az egész politikai elittel konfrontálódtak  a tiltakozók. Mostanra már a regnáló koalíció ellen tüntetnek. A kormányszövetség fő ereje, a Bolgár Szocialista Párt, társa a DPSZ, de ahhoz, hogy kormányt alakíthassanak, hallgatólagos szövetséget kötöttek a szélsőjobboldali Ataka (Támadás) párttal. Ez az alku kompromittálta a koalíciós partnereket.

A tüntetések fő jelszava a Mondjon le!, a másik pedig maffiának nevezi a koalíciót. Negyven nap után iróniának már nyoma sincs a megmozdulásokon: a tévében látott kedd éjszakai képek nem tüntetésre, hanem ostromra, középület ellen intézett  barbár támadásokra emlékeztették a nézőt.

Boriszov ebből a helyzetből igyekszik gyors választási győzelmet kovácsolni. A tüntetéssorozat gyakorlatilag lehetetlenné teszi az Oresarszki-kabinet reformprogramjának, a gazdaság szanálásának a végrehajtását. A GERB súlyosan kompromittálódott az előző választási ciklusban, második fő vezetője, Cvetan Cvetanov volt belügyminiszter ellen az ügyészség eljárást folytat törvénytelen megfigyelések miatt.  Boriszov nem viseli el az ellenzéki szerepet, pártja a kezdetektől bojkottálja a parlament plenáris üléseit.  A BSZP köreiben több politikus engedményként  most jövő májusra tűzne ki választásokat. Megerősödhet-e addig az Oresarszki-kormány, elkezdődhet-e a szociális program? Az ellenzék ezt aligha hagyja megvalósulni, és ehhez a belháborúhoz van mozgósítható gárdájuk is.

A megfigyelők szerint tüntetésekről a nemzetközi a korrupcióellenes népharagot jelzik. Az Európai Bizottság aggódik.  „Együttérzésem azok a bolgároké, akik a korrupció ellen tüntetnek az utcákon. Bulgáriának folytatnia kell reform-erőfeszítéseit” -  ezt üzente Viviane Reding EU-biztos. A korrupció azonban, mint tudjuk pártcsaládokon és választási ciklusokon túlterjedő jelenség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.