Bloggerek kerültek feketelistára

Valótlan hírek terjesztése, a közvélemény félrevezetése és a kínai alkotmánnyal ellentétes publikációk közlése miatt több neves, tízmilliók által követett mikroblogger fiókját záratta be a kínai internetfelügyelet.
A kínai állami média hétvégi jelentése a hivatalt idézve azt írta, ezek a sokak által követett véleményformáló "internetes celebek" társadalmi felelősségüket elhanyagolva visszaéltek a befolyásukkal, megsértették az államot és megzavarták a társadalmi rendet.

Példaként megemlítettek néhány felhasználói nevet, amelyekből beazonosíthatók ugyan egyes blogok gazdái, de listát nem tettek közzé. A közlésből kiderült, az illegális oldalakkal együtt, több mint 580-an vannak az érintettek.

A hatóság a weboldalak szolgáltatóit több mint kétezer olyan álhír törlésére is kötelezte, amelyek az emberek hétköznapi életével, a közlekedéssel, az élelmiszerbiztonsággal és egyéb közügyekkel voltak kapcsolatosak. Mindezeken túl több honlapot azért ítéltek bezárásra, mert törvénybe ütköző módon személyeket rágalmaztak, vagy például kórházi betegregisztrációs jegyeket értékesítettek.

A hongkongi South China Morning Post című lap vasárnapi online kiadásában arról számolt be, hogy az érintettek között van Zsen Cse-csiang egykori ingatlanmágnás is, aki a napokban kinyilatkoztatta: az adófizetők pénzén fenntartott állami médiának a közt kell szolgálnia és nem a pártot.

Zsen, aki maga is párttag, és aki a múltban többször is megbotránkoztató, nyers szókimondásával hívta fel magára figyelmet, azt követően szólalt meg, hogy a kínai államelnök-pártfőtitkár az állami média zászlóshajóinál tett látogatása alkalmával a kommunista párt iránti lojalitást követelt a sajtómunkásoktól.

Zsen 37 millió követővel rendelkező mikroblogjának bezárását "törvénytelen üzenetek közvetítésével" indokolták, és más internet-felhasználók ezekkel kapcsolatos panaszaira hivatkoztak.

A lap idézte a kínai internetfelügyelet szóvivőjét, aki szerint az internetes szolgáltatóknak és a világháló használóinak a törvényességet és a szocialista alapértékeket egyaránt szem előtt kell tartaniuk. Mint mondta a blogoló hírességeknek "pozitív energiát" kell terjeszteniük. A megbüntetettekkel kapcsolatban megjegyezte, nem lesz lehetőségük más néven új blogot nyitni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.