Blair szerint a Hamászt be kell vonni a békefolyamatba

Be kell vonni a Hamászt valamilyen módon a közel-keleti békefolyamatba, mert a Gázai övezet elszigetelésének politikája nem járható út a rendezésben - jelentette ki Tony Blair, a közel-keleti rendezést elősegíteni hivatott "kvartett" (az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország) külön megbízottja.

A volt brit kormányfő a londoni The Times szombati mellékletében, a Saturday Magazine-ben megjelent interjúban közvetve bírálta a leköszönt Bush-kormányzat és Izrael stratégiáját, amely a béke- és újjáépítési erőfeszítéseket Ciszjordániára koncentrálja. "Ez a csak a fele annak, amire szükségünk van" - mondta Blair. Utalt arra, hogy hasonlóan kellene megközelíteni a Hamásszal való párbeszédet, mint ahogyan azt annak idején a brit kormány Észak-Írországban tette. "Az az alapvető felfogásom, hogy egy ilyen helyzetben mindenkivel szót kell érteni" - tette hozzá.

Tony Blair szerint az elmúlt hónapban Izrael és a Gázát ellenőrzése alatt tartó radikális iszlamista szervezet között felizzott konfliktus mögött éppen ez a kirekesztő politika állt. A volt miniszterelnök, aki azután nyilatkozott, hogy találkozott George Mitchellel, az új amerikai közel-keleti megbízottal, felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezetet már csak azért sem lehet semmibe venni, mert 1,25 millió palesztin él ott, akik egy palesztin államot akarnak. Meggyőződését hangoztatta, hogy az Obama-adminisztrációnak eltökélt szándéka új erőfeszítéseket tenni a béke érdekében és hogy Washington megvárja a februári izraeli választásokat, az új kormány megalakulását, hogy éles kritikával illesse a Gázai övezet elleni izraeli blokádot.

A volt brit miniszterelnök mindazonáltal kiállt a "kvartett" álláspontja mellett, mely szerint nem folytatnak a Hamásszal sem hivatalos, sem nem hivatalos tárgyalásokat mindaddig, amíg a szervezet nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izrael államot, de nem volt hajlandó megerősíteni azokat az értesüléseket, amelyek szerint - nem hivatalosan - párbeszédet kezdett az iszlamista palesztin szervezettel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.