Blair sokat vár az "A-válogatottól"

Tony Blair ismét Washingtont járja, ezúttal közel-keleti különmegbízottként. Tárgyalt Obama új csapatával, akiket igazi nagyágyúknak tart. Addig nem lesz palesztin állam, amíg a gázai helyzet nem rendeződik - állította egy rendezvényen a volt brit miniszterelnök.

Kissé megőszült azóta, hogy gyakrabban megfordult az amerikai fővárosban, de régi ismerősként találkozott közönségével Tony Blair a befolyásos Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) szerdai rendezvényén. A közel-keleti nemzetközi négyes - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - 55 éves képviselője "abszolút döntőnek" nevezte Barack Obama szerepét a békefolyamat előmozdításában. A megválasztott amerikai elnök a napokban meghirdetett nemzetbiztonsági csapatát a volt brit miniszterelnök (1997-2007) egyenesen "A-válogatottként" írta le.

Tony Blair
Tony Blair

- Nagyon, nagyon erős csapat ez. Nemcsak Hillary Clintonra, mint külügyminiszterre gondolok; James Jones tábornok (leendő nemzetbiztonsági tanácsadó) is igen jól érti a (közel-keleti) helyzetet - hangoztatta a brit politikus, aki egyébként mindkettejükkel tárgyalt most Washingtonban.

Blair úgy vélte: a nemzetközi közösség berkein belül most konszenzus van azt illetően, hogyan lehet kijutni az izraeli-palesztin konfliktus zsákutcájából. A cél két, egymással békében élő állam: az izraeli és a palesztin. - A kérdés most az, hogy ezt a megfelelő sürgősséggel és elkötelezettséggel kezeljük-e. Feltétlenül bízom benne, hogy igen - hangoztatta. Mint Blair mondta, a tavaly, a Bush-kormány részéről megkezdett annapolisi folyamat jó alapokat jelent a továbblépéshez. (Bush tavaly év végén Annapolisban azt tűzte ki célul, hogy 2008 végére elérhető közelségbe kerül az izraeli-palesztin konfliktus rendezése.)

Ez ugyanakkor nem lesz könnyű. Blair szerint a mindennapokban még nincsen meg a békemegállapodáshoz szükséges alap. - A gondot az jelenti, hogy sem a palesztin, sem az izraeli oldalon nem látható az a minimális bizalmi küszöb a politikai tárgyalások sikeréhez - mondta, hozzátéve: izraeli oldalon a biztonsági helyzettel, míg a palesztinon a megszállás felszámolásával nem elégedettek.

Ciszjordániában vannak azért kisebb eredmények: sikeres a palesztin biztonsági erők telepítése Dzseninben, Nabluszban és Hebronban. Javul itt a gazdasági helyzet is. A palesztin biztonságiaknak be kell bizonyítaniuk, hogy meg tudják akadályozni a terrorakciókat, a zsidó államnak viszont le kell állnia a telepépítéssel. (Ez az izraeli külügyminiszter egy e hetei bejelentése szerint többé nem célja a zsidó államnak.)

A gázai helyzet megoldása ugyanakkor alapvetően fontos: e nélkül nem lesz palesztin állam, amelynek lételeme kell, hogy legyen az egybefüggő területiség. - Akármennyire nagy is a kísértés, nem tehetjük félre Gázát azzal, hogy káoszba taszítja a palesztinokat - mondta Blair. A Hamasszal ugyanakkor szerinte nem lehet dűlőre jutni addig, míg nem fogadja el Izrael létét.

A volt brit kormányfő, akinek a Downing Street-i évtidezedről szóló memoárkötete jövőre jelenik meg, hisz abban, hogy az izraeli-palesztin konfliktus megoldása a régió "varázsszere". "A béke beindítaná a modernizáció erőit az egész térségben, visszaszorítaná a reakciós erőket. Köze van olyan kérdésekhez is, mint Irak, Irán, Afganisztán, Pakisztán, vagy a térség más zavaros területei. A béke kulcsot adhat a kezünkbe ezek megoldásához is."

(WASHINGTON)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.