Blair lemondta londoni dedikálását a cipődobálás miatt

Lemondta új memoárkötetének dedikálással egybekötött hivatalos londoni bemutatóját Tony Blair, akit a hétvégén az ír fővárosban, egy hasonló rendezvényen tüntetők cipőkkel és tojásokkal próbáltak megdobálni.

A volt munkáspárti brit miniszterelnök három évig dolgozott a kézzel írott, 718 oldalas köteten, amely az "Utazás" (A journey) címmel jelent meg, és már a múlt hét óta kapható.

Blair személyesen szerdán mutatta volna be a könyvet a londoni Piccadillyn emelkedő hatalmas Waterstone's könyváruházban, ám a szervezők hétfőn bejelentették, hogy a nagy érdeklődéssel várt rendezvényt törölték.

A döntés előzményeként a szombatra Dublinba meghirdetett hasonló dedikálás helyszínén több száz tüntető gyűlt össze, akik cipőket és tojásokat hajigáltak Blair felé, miután a volt brit kormányfő megjelent új könyve bemutatóján. Blairt ugyan nem találták el, de a rendezvény tágabb környékét az ír rendőrségnek le kellett zárnia, és dulakodás is volt a tiltakozók és a rendfenntartó erők között.

Tony Blair hétfőn, az ITV brit kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában közölte: nem akarja a londoniakat "az elkerülhetetlen tiltakozó megmozdulás kényelmetlenségének" kitenni. 

Háborúellenes csoportok a brit fővárosban már előzetesen bejelentették, hogy a londoni bemutató és dedikálás helyszínére demonstrációt szerveznek. Az eseményt eredetileg a múlt hétre tervezték, de éppen a megmozdulások bejelentése miatt először elhalasztották, a dublini incidens nyomán pedig most végleg törölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.