Blair ismét feljövőben

Elszálltak Van Rompuy esélyei? – ezzel a főcímmel jelent meg csütörtök reggel a belga Le Soir, amely az utóbbi napokban már szinte elkönyvelte, hogy az ország kormányfője az Európai Unió csúcsára emelkedik, mint a tanács elnöke.

De borulni látszik a menetrend. A brit diplomácia vezetője, David Miliband nem tekinti magát jelöltnek az uniós külügyminiszteri posztra, amelyet a volt olasz kormányfő, Massimo D’Alema foglalhat el. Ám a hétfői berlini ünnepségeken – amelyeken az uniós állam- és kormányfők is részt vettek – többen elgondolkodtak, lehet-e növelni az EU nemzetközi súlyát súlytalan politikusokkal.

Ha nem, akkor mégis meg lehetne fontolni Tony Blair volt brit miniszterelnököt valamelyik posztra. A britek erre játszanak, amikor azt mondják, Blair az egyetlen jelöltjük. De Brüsszelben elképzelhetőnek tartják, hogy Miliband mégis igent mond, vagy Peter Mandelson gazdasági miniszter belép a versenybe, amelyben még fut egyébként Catherine Ashton jelenlegi uniós kereskedelmi biztos is. S persze a Benelux-hármasról sem feledkeztek meg azért: Van Rompuy nem került le a napirendről, Juncker luxemburgi és Balkenende holland kormányfő sem.

Az Európai Parlamentben elhangzottak a svédeket lassúsággal vádoló megjegyzések, s francia részről azt hangoztatták, elveszett egy fontos hét, miközben a lisszaboni szerződés december elsején életbe léphet. Ha a jövő csütörtöki esetleges megegyezést követően José Manuel Barroso bizottsági elnök kihirdeti az új testület összetételét, akkor a jelöltnek nyilván időt kell hagyni, hogy felkészüljön a parlamenti meghallgatásra. Vagyis a törvényhozási eljárás csak decemberben kezdődhet meg.

A magyar biztosjelölt, Andor László még tegnap is Brüsszelben tartózkodott, programjában szerepelt találkozó Barrosoval, kutatóintézetek vezetőivel, újságírókkal. S hosszabb megbeszélést folytatott Szájer Józseffel, a néppárti Fidesz delegáció vezetőjével, aki szerdán nyilatkozatban jelentette be, hogy nem támogatja Andor jelölését. Ám tegnap konstruktív eszmecsere zajlott az EP-ben, a jövőbeni együttműködésről.

A parlamentből eddig olyan hangok szivárogtak ki, hogy a képviselők nagyon megnézik majd, kiből legyen biztos, de a két nagy frakció, a néppárti és a szocialista immár nem látszik érdekeltnek abban, hogy egymás jelöltjeit elbuktassa.

Tony Blair közel-keleti
Middle East envoy and former British Prime Minister Tony Blair waves as he enter a vehicle in the West Bank city of Jenin November 10, 2009. REUTERS/Mohamad Torokman (WEST BANK POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.