Blair: a radikális iszlám a legnagyobb fenyegetés a világon

A volt brit kormányfő, aki memoárkötetének minapi megjelenése alkalmából adott interjút a BBC rádió Világszolgálatának, kijelentette: a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletek arról győzték meg, hogy megváltozott a "kockázat számítási módja".

Az iszlám radikális-szélsőséges mozgalmának követői, ha módjuk nyílna rá, nem riadnának vissza vegyi, biológiai vagy éppen nukleáris fegyverek bevetésétől, és ezt a kockázatot nem lehet vállalni - tette hozzá. Blair a radikális iszlám egyik legnagyobb állami támogatójának nevezte Iránt, kijelentve: bármilyen módon elejét kell venni az iráni atomfegyver kifejlesztésének. Nagyon egyértelmű üzenetet kell eljuttatnunk Iránnak: nem birtokolhatnak nukleáris fegyverkapacitást - mondta.

Blair szerint a nemzetközi közösség meg fogja akadályozni, hogy Iránnak ilyen fegyverei legyenek. Hozzátette: ezzel nem a katonai akciót szorgalmazza, csak azt mondja, hogy semmilyen opciót nem lehet kizárni. A BBC televíziónak adott néhány nappal korábbi nyilatkozatában a volt brit miniszterelnök azonban ennél egyértelműbben fogalmazott. Abban az interjúban kijelentette: teljesen elfogadhatatlannak tartaná, ha Irán atomütőerőre tenne szert, és a külvilágnak fel kell készülnie arra, hogy ebben a kérdésben konfrontálódjék Teheránnal.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ez katonai konfrontációt is jelenthet-e, Blair úgy válaszolt: igen, szükség esetén katonailag is szembe kell szállni Iránnal, és ennek nincs alternatívája, ha (az irániak) folytatják az atomfegyver kifejlesztését.

Blair közel-keleti állami vezetőket üdvözöl a washingtoni Fehér Házban
Middle East Peace envoy quartet representative Tony Blair greets members of a Middle Eastern government delegation in the East Room of the White House in Washington September 1, 2010. REUTERS/ (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.