Biztató megállapodás Washingtonban

A szenátusban sikerült egyetértésre jutnia a két pártnak az adósságplafon megemeléséről. Akár még ma éjjel lehet végső döntés, de még sok ponton el is bukhat a folyamat.

A szenátusban megállapodtak a republikánus és a demokrata honatyák a bezárt kormányzati hivatalok újranyitásáról, illetve az adósságplafon rövid távú megemeléséről – jelentette az amerikai sajtó. A hírre emelkedni kezdtek az amerikai tőzsdeindexek.

Ezzel újabb esély nyílt arra, hogy a csütörtöki határidő előtt megállapodás szülessen, amelyet a kongresszus mindkét háza, a szenátus és a képviselőház is elfogad. Ha minden rendben halad, akár még helyi idő szerint éjfél előtt átmehet a törvény mindkét testületen és Barack Obama alá is írhatja. A New York Times cikke szerint már akár magyar idő szerint ma, azaz szerda este szavazhat mindkét ház a javaslatról.

Ám a folyamat még számos ponton elbukhat, például akkor, ha a republikánus házelnök John Boehnernek nem sikerül elegendő szavazatot szereznie saját pártjából a demokratáké mellé, vagy ha a szenátusban nem sikerül minden eljárásjogi akadályt elhárítva még ma elfogadtatni a szöveget. Ekkor akár péntekig is elhúzódhat a folyamat, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Államok technikailag eléri a most 16,7 trillió dolláros adósságplafont. Igaz, egy-két napos csúszás feltehetően még nem okozna hatalmas gondokat.

A Reuters egy kongresszusi forrásra hivatkozva azt írja, hogy mindkét pártban biztosak abban, hogy lesz elég szavazat a képviselőházban a javaslat elfogadásához.

A javaslatot a szenátus két vezetője, a többségben lévő demokratákat vezető Harry Reid és a republikánusok első embere, Mitch McConnell dolgozta ki. A két tapasztalt szenátor személyes ellentéteit félretéve ült le szombaton tárgyalni és dolgozta ki a javaslatot, amely megmentheti az Egyesült Államokat attól, hogy a fizetésképtelenség szélére kerüljön.

A javaslat azonnal újraindítaná a két hete leállított kormányzati hivatalok működését, és biztosítaná, hogy január 15-ig legyen pénz a működésükre. Az adósságplafont pedig úgy emelné meg, hogy február 7-ig kitartson. A megegyezés további része, hogy december 15-ig a két párt megállapodásra jut a hosszú távú adózási és költségvetési kérdésekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.