Bizottságot alakít a pápa a pedofília elleni küzdelemre

A bizottság összetételéről, feladatköréről és a munka irányelveiről a katolikus egyházfő később dönt majd.

Ferenc pápa bizottságot alakít a szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében - jelentette be csütörtökön Sean Patrick O'Malley bostoni érsek, a Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagja. A bizottság létrehozására a három napja az egyház és a kúria reformjáról a Vatikánban tanácskozó nyolcfős bíborosi tanács tett javaslatot, Ferenc pápa pedig azonnal igent mondott rá.

A bizottság összetételét, hatáskörét és munkájának irányelveit Ferenc pápa külön dokumentumban fekteti le - mondta el O'Malley bíboros a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. A ferences szerzetes az Egyesült Államokban a pedofília elleni egyházi küzdelem jelképes vezetőjeként ismert.  A bizottság az elképzelések szerint egyháziakból és laikusokból áll majd. Feladata a szexuális visszaélések kiskorú áldozatainak védelme lesz. Ezen kívül a megelőzés és a képzés, amelyekkel kapcsolatban a bizottság javaslatokat és kezdeményezéseket dolgozhat ki az egyházmegyékkel együttműködésben.

A célok között szerepel a papi hivatást választók és végzők alkalmasságának felmérése, az egyházon belüli szakmai magatartás felügyelete, a büntetett előélet ellenőrzése, a polgári hatóságokkal és az áldozatok családjaival való együttműködés, valamint az utóbbiak támogatása, a szexuális visszaélések eseteinek kezelése a hívők és a média előtt - sorolta O'Malley bíboros.

A tervezett pedofíliaellenes bizottság a Hittani Kongregáció 2011-ben kiadott irányelveit követi, amelyek után az egyházmegyéknek 2012-ben saját szabályrendszert kellett kidolgozni a papok által elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére, valamint az áldozatok segítésére.

A vatikáni G8-csoportnak elkeresztelt bíborosi bizottság csütörtökön befejezte az ősz óta második alkalommal tartott tanácskozását. O'Malley beszámolt arról, hogy a mostani találkozón a vatikáni kongregációk átalakítása szerepelt napirenden. A munka azonban alig kezdődött el - mondta a bíborosi csoport tagja.  A következő G8-as ülés február 17-19. között lesz, a Ferenc pápa által február 22-23-ra összehívott konzisztórium előtt.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy Ferenc pápa nem egészségügyi problémák, hanem egyszerű fáradtság miatt mondta le szerda délutáni programjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.