Zaklatottan készülnek történetük legfontosabb választására

„Nagyon zaklatott a hangulat itt Katalóniában. Az emberek nagyon megosztottak. Amint szóba kerül a függetlenség, jönnek a szóváltások: ha nem úgy gondolkozol, mint az elszakadáspártiak, rögtön lefasisztáznak. Van ugyanakkor egy jelentős, bizonytalan tábor, amely nem tudja, hogy kire szavazzon” – mondja az előrehozott regionális parlamenti választás előtt egy nappal a Népszabadságnak Barcelonából Montse Ordonez.

Az egységpárti katalán nő bízik benne, hogy a vasárnapi voksolás nem a sokak által várt elszakadást hozza. A függetlenségpárti politikai erők szerint ugyanis ez a tét. Annak ellenére is, hogy tavaly novemberben a spanyol kormány alkotmányellenesnek minősítette, majd elkaszálta a függetlenségi népszavazást, amelyet így csak konzultáció formájában tartottak meg. Akkor az emberek több mint 80 százaléka azt válaszolta, független Katalóniában élne.

A 7,5 milliós tartomány vezetése ezért bejelentette, nem hagyja, hogy a konzervatív madridi vezetés keresztülhúzza a „katalánok akaratát”: ha hivatalosan nem tarthattak népszavazást, akkor a szeptember 27-i előre hozott választásból csinálnak referendumot. Ha a függetlenségpárti csoport győz, kezdeményezik a kiválást, amely az elszakadás egyoldalú kikiáltásával másfél éven belül le is zárulhat (bár a spanyol kormány azt állítja, hogy az alkotmánybíróság segítségével igyekszik ezt megakadályozni).

Függetlenségpártiak a katalán nemzeti ünnepen
Függetlenségpártiak a katalán nemzeti ünnepen
Gustau Nacarino / Reuters

A Metroscopia intézet múlt heti közvélemény-kutatása szerint a 135 parlamenti helyből 66-67-et az elszakadáspárti koalíció, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí), 10-11-et pedig a szintén függetlenségpárti Népi Egység (CUP) szerez meg. Ha a katalán kormányfő, Artur Mas vezette Junts pel Sínek nem is jön össze az abszolút többség, a CUP-pal együtt a függetlenség útjára léphetnek. Már ha együtt tudnak működni, hiszen a radikális baloldali CUP nemcsak Spanyolországnak, hanem az EU-nak is hátat fordítana.

A nemzetközi intézményekkel való szakítás nem áll messze a valóságtól. A Fundación Alternativas baloldali kutatóközpont nemzetközi jogászai szerint egy független katalán államnak nemcsak az EU-tól kellene – egy időre biztosan – búcsút vennie, de az ENSZ-től, a NATO-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól is, és az euró és az unión belüli szabad mozgás is veszélybe kerülne. Ez azonban nem mindenkit riaszt el.

„A függetlenségnek köszönhetően végre leszámolhatnánk az eddigi kevéssé hatékony intézményes és gazdasági struktúrákkal, és új szabályokat alkothatnánk, hogy Katalónia vonzó, gazdag hely legyen” – idézi az El País a Col.lectiu Wilson mozgalom, függetlenségpártiak által egyébként gyakran hangoztatott álláspontját.

Bár a katalánok a nemzeti identitáson kívül gyakran érvelnek az elszakadás mellett azzal, hogy az ország leggazdagabb régiójaként többet fizetnek be a központi kasszába, mint amennyit visszakapnak, az elszakadás Barcelona és Madrid számára egyaránt súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Függetlenség esetén búcsú a Barcától

Josep „Pep” Guardiola, az FC Barcelona egykori, az FC Bayern München jelenlegi edzője már leadta voksát Münchenben – írja az El Mundo. Nem titok, hogy kire voksolt, hiszen a katalán futballedző szerepel a Junts pel Sí választási listájának utolsó – szimbolikus – helyén. A Barcelona-rajongók joggal izgulhatnak egy esetleges függetlenségi folyamat miatt, hiszen a spanyol profi labdarúgóliga elnöke, Javier Tebas a minap azt mondta az El Paísnak: a katalán klubok nem vehetnének részt a spanyol bajnokságban, mivel azt tiltja a sporttörvény. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.