Bizonyítékok a CIA fogolyszállító gépeinek lengyelországi berepüléseiről

Első ízben hoztak nyilvánosságra olyan repülési naplókat, amelyek megerősítik, hogy a CIA titkos fogolyszállításaival összefüggésbe hozható repülőgépek szálltak le Lengyelországban - közölte hétfőn Varsóban két emberjogi csoport.

Az adatok alátámasztják az Európa Tanács 2007-es, a fogolyszállító járatok ügyében lefolytatott vizsgálatának eredményeit - közölte a Helsinki Emberjogi Alapítvány és a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés.

Az információ szabadságára vonatkozó törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve a Lengyel Légi Irányítási Szolgálatok Hivatala legalább hat repülési naplót tett hozzáférhetővé. Ezek szerint 2003-ban a CIA Gulfstream és Boeing típusú gépei landoltak az észak-lengyelországi Szczytno-Szymany volt katonai reptéren.

Adam Bodnar, a Helsinki Alapítvány képviselője szerint az adatok bizonyítják azt, amit a lengyel kormány tagad.
"A hivatalos megerősítés egy állami hivataltól származik. A hatóságok többé nem hunyhatnak szemet a tények fölött" - jelentette ki Bodnar.

2005-ben a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése szellőztette meg először, hogy az amerikai hírszerzés Afganisztánban elfogott feltételezett terroristákat szállított Lengyelországba, ahol tikos börtönökben tartották fogva őket.

Lengyelország ismételten visszautasította a vádakat, de az országban ügyészi vizsgálat kezdődött, amely még nem zárult le. A nyomozást irányító Robert Majewski ügyész hétfőn úgy nyilatkozott, hogy ő nem ismeri a szóban forgó repülési naplókat.

A Szczytno-Szymany reptéren szolgálatot teljesítő tisztviselők és határőrök korábban megerősítették, hogy 2003. szeptember 22-én egy Boeing utasszállító szállt le ott, fedélzetén amerikai állampolgárokkal. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a Boeing 737-es a titkos fogolyszállítási program keretében landolt a lengyel repülőtéren.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.