Bizalmi szavazást kért kormánya ellen a francia miniszterelnök

A várakozásoknak megfelelően Francois Fillon francia miniszterelnök kedden bizalmi szavazást kért kormánya ellen a nemzetgyűlésben Nicolas Sarkozy külpolitikája kapcsán. Az államfőt sokan támadják, mondván, a NATO-ba most visszatérő Franciaország túlságosan is amerikai befolyás alá kerül.

A reintegrációról szóló vitát követően a szavazásra későn este kerülhet sor, s a jobboldali többségű nemzetgyűlés nagy valószínűséggel jóváhagyja a Franciaországban óriási belpolitikai polémiát kiváltó elnöki döntést.

„1966-ban a kelet-nyugati feszültségek közepette kilépésünk a  struktúrából sokkolta a világot. 2009-ben, visszatérésünk nem több  kiigazításnál, amely nem kelt különösebb érzelmeket a nemzetek sorában” – fogalmazott Fillon, aki elemzők szerint elsősorban a  reintegráció kormánypárti ellenzőinek megnyugtatására kérte a szavazást.

Nicolas Sarkozy államfőt a szocialista ellenzék és pártja az UMP egy része is támadja, mondván, visszatérve a NATO integrált parancsnokságába most visszatérő Franciaország túlságosan is amerikai befolyás alá kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.