Bizalmi szavazást kér Petr Necas

Leszavazták a cseh kabinet tervezetét szerda este a prágai alsóházban, miután hat prágai kormánypárti képviselő is az ellenzékiekkel együtt voksolt az újabb áfaemelés ellen.

Petr Necas kabinetje ragaszkodik a teljes megszorítócsomaghoz, ezért már csütörtökön újra elfogadta és változatlan tartalommal ismét beterjesztette a képviselőházba az indítványt. Az újabb voksolást azonban már a kormánya iránti bizalmi szavazással köti össze, amelyre valószínűleg késő ősszel kerül sor.

A baloldali ellenzéki honatyák a szerdai vitában elsősorban azzal érveltek, hogy a jobbközép kormányok öt év alatt már háromszor emelték az általános forgalmi adót, de bevételeik messze elmaradtak a tervezettől, miközben minden esetben növekedtek az árak. Václav Klaus államfő a szerdai szavazás előtt valóságos gazdasági öngyilkosságnak, fatális ballépésnek minősítette a kormány tervezetét.

A Necas-kormány a megszorítócsomag részeként jövő évtől egy százalékponttal, tizenöt, illetve huszonegy százalékra kívánja emelni az általános forgalmi adót. Bevezetik az úgynevezett milliomosadót is, amely alapján azok a személyek, akiknek a havi jövedelme meghaladja a százezer koronát (hozzávetőleg 1,1 millió forint), a tizenkilenc százalékos szja-n kívül további hét százalékot fizetnek majd a megállapított határ feletti összegből.

Ezenkívül az ingatlaneladásokat is adó terheli majd, és lefaragják a szociális segélyeket. Jövőre a nyugdíjak már nem az infláció teljes összegével emelkednek, hanem csupán a pénzromlás mértékének és az átlagbér növekedésének egyharmadával. Az utóbbi intézkedést a kormánypártiak minimális többséggel már jóváhagyták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.