Bizalmi szavazást kér a francia kormány

A parlament szeptember 16-án szavaz - közölte szerdán a francia elnökség. A jobboldali ellenzék által is sürgetett szavazással fog egyértelművé válni, hogy a Manuel Valls vezette vállalkozásbarát szociálliberális kormánynak - amelyből egy héttel ezelőtt távozásra kényszerültek a kormányzó Szocialista Párt baloldalához tartozó, a megszorító politikát bíráló miniszterek -, élvezi-e a baloldali képviselők támogatását - írja a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

Bruno Le Roux, a szocialisták frakcióvezetője szerint a kormánynak "kényelemes többsége", jóllehet mintegy negyven képviselő vitatja a gazdaságpolitikai fordulatot. Az 577 fős nemzetgyűlésben a szocialisták 290 képviselői hellyel rendelkeznek, az abszolút többséghez pedig 289 szavazat szükséges. Manuel Valls előző, áprilisban felállt kormányának 306-an szavaztak bizalmat 239 ellenében, akkor ugyanis egyetlen szocialista, radikális baloldali és Zöld képviselő sem szavazott nemmel, viszont egy kisebb részük tartózkodott.

Elemzők szerint az kizárt, hogy a kormánypolitikát bíráló szocialisták nemmel szavazzanak szeptember 16-án, a tartózkodók száma viszont feltehetően nagyon magas lesz. Az összesítésbe viszont a tartózkodás nem számít bele, csak az igen, illetve és a nem szavazatok döntenek, így várhatóan a nemzetgyűlés bizalmat szavaz majd a kormányfőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.