Bizalmatlansági indítvány a román komány ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be kedden Bukarestben az ellenzék a kormány ellen, amelynek bukása a hivatalos nyilatkozatok alapján valószínűnek tűnik, ugyanis valamennyi ellenzéki politikai erő az Emil Boc vezette kisebbségi kabinet menesztése mellett foglalt állást.

Az indítványt azt követően iktatták a parlamentben, hogy a múlt héten felbomlott a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata  Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD)  nagykoalíciója.

Az indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai  Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette elő. Crin Antonescu  liberális pártelnök szerint a november végi államelnök-választásig  egy független miniszterelnök által irányított szakértői kabinetnek  kellene kormányoznia Romániát.

A jelenlegi kormány sorsa a múlt héten ellenzékbe vonult PSD  kezében van. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke kijelentette,  hogy pártja támogatja az indítványt.
Mindazonáltal kedd délutáni hírek szerint a szociáldemokraták  megosztottak a kérdésben. A román médiában névtelenül idézett  PSD-források szerint ugyanis a szociáldemokrata honatyák egy része  ellenzi az indítványt, hiszen megszavazása esetén megnyithatják az  előre hozott parlamenti választásokhoz vezető utat, amit nem  tartanak kívánatosnak.

Elemzők szerint új kormány felállására az indítvány megszavazása  esetén sem lehet számítani a november végi államfőválasztás előtt,  hiszen a jogi procedúrák lehetővé teszik hogy a mostani kormány a  választásig hivatalában maradjon. Decemberben amúgy is  újrarendeződnek a politikai erőviszonyok annak függvényében, hogy  melyik jelölt kerül ki győztesen az elnöki hivatalért vívott küzdelemből - vélik az elemzők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.