Bizalmatlansági indítvány a cseh kormány ellen

Egy korrupciógyanús ügy miatt a jobbközép kabinet lemondását követeli az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt, amelynek képviselőházi frakciója csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen.

Az indítványról kedden szavaz a parlamenti alsóház. A botrány egyik főszereplője, Pavel Drobil környezetvédelmi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy benyújtja lemondását és távozik tisztségéből. Azt állítja: személyesen nem követett el semmit, de elismeri, hogy rosszul választotta meg néhány munkatársát, s ezért viselnie kell a felelősséget. Az augusztusban alakult új cseh kormányban ez lesz az első személyi változás.

Az ellenzéket elsősorban az háborította fel, hogy Petr Necas miniszterelnök nem lépett, holott állítólag már hetek óta tudott egy a reális árnál sokkal drágább állami megrendelésről, amelynek folyományaként, legalábbis egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint, tízmilliók folytak be a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kasszájába és a hozzá közel álló emberek zsebébe. „Az sem zárható ki, hogy a miniszterelnök tudtával történtek a tranzakciók" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke. Sobotka szerint Drobil távozása nem elegendő, a botrányos eset miatt az egész kormánynak távoznia kellene tisztségéből. Úgy véli: megalapozott a gyanú, hogy a környezetvédelmi alapból milliók folyhattak át a polgári demokraták pártkasszájába. A titkos felvételeket nyilvánosságra hozó Mladá Fronta Dnes című napilap szerint a korrupciógyanús ügy valóban az állami környezetvédelmi alapnál történt, s a prágai szennyvíztisztító telep tervezett korszerűsítésével van összefüggésben. A több milliárd korona értékű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák. Az ODS-hez közeli emberek állítólag úgy próbálták intézni az állami megrendeléseket, hogy azokból tízmilliók kerüljenek át a párthoz.

A csúszópénzajánlatokat, amelyeket Libor Michálek, az alap igazgatója kapott, maga Michálek játszotta fel magnóra, s ügynökök bevetését kérte a kormánytól, hogy további bizonyítékokat szerezzenek és felderítsék a hátteret. Necas azt állítja, hogy amint tudomást szerzett az ügyről, felhívta a környezetvédelmi minisztert, s azt kérte tőle, hogy küldje Micháleket a rendőrségre.  A koalíciós partner, a Közügyek vezetése felszólította a miniszterelnököt, hogy brüsszeli tárgyalásai befejeztével haladéktalanul térjen vissza Csehországba, s hívja össze a koalíciós tanácsot. Necas az Európai Unió kormányfői csúcsértekezletén vesz részt Brüsszelben.

A 200 tagú képviselőházban bizalmi szavazáskor a kormány megbuktatásához 101 szavazatra van szükség. A két ellenzéki pártnak együttesen azonban csak 82 képviselője van az alsóházban.

Petr Necas. Nem lépett az állítólagos tízmilliók ellen
Prága, 2010. június 28. Petr NECAS, a konzervatív Polgári Demokratikus Párt, az ODS elnöke sajtóértekezletére érkezik a prágai várban, miután az államfő miniszterelnökké nevezte ki 2010. június 28-án. Necas hárompárti koalíció kialakítására törekszik a május végi cseh parlamenti választások eredménye alapján. (MTI/AP/Petr David Josek)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.