Biskek márciusban dönt a NATO-utánpótlási bázisról

Március előtt nem szavaz a kirgiz parlament az Egyesült Államok által használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének sorsáról. Biskek kivár, hogyan alakulnak az ameriaki orosz tárgyalások.

Március előtt nem szavaz a kirgiz parlament az Egyesült Államok által  használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének sorsáról -  jelentette be Emil Nijazov, a parlament szóvivője kedden.

A döntést azzal magyarázta, hogy a képviselők meg kívánják várni az Egyesült Államok és az Oroszország között folyó tárgyalások  eredményét.

A kirgiz parlament védelmi bizottsága hétfőn jóváhagyta a  kormány törvényjavaslatát az amerikai haderő számára kulcsfontosságú Manasz bázis bérletének felmondásáról, a parlament pedig a tervek  szerint csütörtökön szavazott volna.

Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő február 3-án Moszkvában tett látogatása során jelentette be, hogy szándékában áll bezárni a kirgiz főváros, Biskek közelében fekvő, Manasz nevű nemzetközi repülőterén létesített amerikai bázist. Oroszország régóta  szorgalmazza ezt a döntést, tagadja, hogy nyomást gyakorolt volna a  kirgiz kormányra, többek között egy 150 millió mdolláros segéllyele és egy kétmilliárdos hitellel.

Az Egyesült Államok közölte, hogy mindeddig nem kapott semmilyen  hivatalos értesítést Kirgizisztántól a bérleti szerződés felmondásáról.

A középkori kirgiz eposz hősének nevét viselő Manasz támaszpont  nagyon fontos az Egyesült Államok és néhány más NATO-tagállam Afganisztánban szolgáló alakulatainak ellátásához. A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után hozták létre az afganisztáni hadművelet előkészítése jegyében.

Bakijev hatalomra kerülése, 2005 nyara óta fenyegeti az Egyesült Államokat azzal, hogy megszünteti a bázist. Eddig  azonban még mindig megállapodott a két fél, miután Washington  növelte a Biskeknek nyújtott támogatást, és egyre több bérleti  díjat fizetett. Ha a kirgiz parlament a bérleti szerződés felmondása mellett dönt, az amerikaiaknak 180 napjuk lesz a bázis kiürítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.