Bíróságon támadják meg a verespataki nyitást

Alburnus Maior nevű civil szervezet 2008-ban egyszer már elérte, hogy semmissé nyilvánítsák a ciántechnológiás aranykitermelést végző kanadai-román cég régészeti mentesítési bizonylatát.

A verespataki aranybánya megnyitása ellen küzdő Alburnus Maior nevű civil szervezet a bíróságon fogja megtámadni a beruházó által megszerzett régészeti mentesítési bizonylatot - írta pénteken az Új Magyar Szó című napilap. A Bukarestben megjelenő újság emlékeztetett arra, hogy a román kulturális minisztérium egy nappal korábban közölte: kibocsátották a Kirnyik-hegység egy részére vonatkozó régészeti mentesítési bizonylatot, ami eddig az egyik akadály volt a bányaberuházás megnyitása előtt.

A lap felidézi, hogy a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat már korábban is megszerezte ezt a bizonylatot, de a ciántechnológiás aranykitermelést ellenző verespataki Alburnus Maior Egyesület pereskedése nyomán a dokumentumot semmisnek nyilvánította a legfelsőbb bíróság 2008-ban.

Az RMGC az idén újabb régészeti tanulmányra alapozva kérte ismét a kulturális tárcától a bizonylatot, amit meg is kapott. Eugen David, az Alburnus Maior Egyesület elnöke a lapnak elmondta: a szervezet ismét bírósághoz fordul.

Catalin Hosu, az RMGC szóvivője elmondta, hogy még a környezetvédelmi engedélyre van szükségük, ennek kibocsátásáról a bányaterv környezeti hatástanulmányát elemző tárcaközi műszaki bizottság dönt. Az RMGC főrészvényese, a kanadai Gabriel Resources cég vezetősége egy korábbi pénzügyi jelentésében úgy értékelte, hogy a régészeti mentesítési bizonylat és a környezetvédelmi engedély megszerzésétől számítva egy évre lesz szükségük a még fel nem vásárolt verespataki földterületek megvételéhez és a további - kisebb jelentőségű - dokumentumok beszerzéséhez, ezután kezdődhet meg a bánya felépítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.