Bíróságon marják egymást a szlovákiai magyar pártvezérek

Bugár Béla Híd-elnök csütörtökön a bíróságon magyarázta, milyen hatalmas erőfeszítéseket tett ő és pártja, hogy megcáfolja Csáky Pál kijelentéseit. A Magyar Koalíció Pártjának volt vezetője szerint a Hídat az előző kormánypárt, a Robert Fico fémjelezte Smer alapította – írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Maga Csáky nem ment el a tárgyalásra, de közleményben jelezte, hogy fenntartja állításait.

„Sikeresek voltunk, de milyen áron. Egészségügyi állapotomon is meglátszott, de ennek nem kell közvetlenül összefüggenie ezzel az esettel“ – mondta Bugár Béla a pozsonyi II. járásbíróság előtt, amely a Híd kontra Csáky perben hoz majd döntést. Bugár pártja bocsánatkérést és háromezer eurós kártérítést követel a júniusi választásokon a parlamentből kiesett MKP elnökétől. „Én, aki 20 éve vagyok a politikában, még nem csináltam ilyen kampányt“ – jelentette ki a Híd elnöke, és hozzátette: pártja képviselőinek állandóan a polgárok között kellett mozogniuk, és magyarázniuk kellett, hogy a Hídnak semmi köze a Smerhez. A párt központjába is több telefonhívás érkezett, az emberek azt kérdezték, a Smer van-e a Híd mögött.

A pártelnök a perben  Csáky Pál 2009 decemberében, egy televíziós vitaműsorban elhangzott kijelentését kifogásolta. „Úgy nyilatkozott a pártunkról, mintha azt az akkori koalíció, a Smer segítségével alapítottuk volna meg” – mondta Bugár. Elmondása szerint övön aluli ütés volt, hogy az eset éppen a magyarellenes hangulatkeltés közepén hangzott el, s ez szerinte. Csáky Bugár szerint további hasonló kijelentéseket is tett, és az alapszervezeteknek is küldött levelet. A bírónő ezt látni akarja, a panasztevőnek be kell mutatnia.

Csáky nem jött el a tárgyalásra, ügyvédje képviselte. Bugárt kérdőre vonta azzal a társasággal kapcsolatban, amelybe a Híd elnöke pénzzel szállt be, s mely állítólag támogatást kapott a Viera Tomanová (Smer) által irányított szociális minisztériumtól.

Bugár válaszában kifejtette: a 30 ezer eurós adomány közel egy évvel azután érkezett, hogy befektetett a vállalatba. Emlékeztetett, hogy Mikulás Dzurinda SDKÚ-elnök, jelenlegi külügyminiszter is nyilatkozott úgy a múltban, hogy a Híd a Smer ötödik pillére, de ezért a kijelentéséért már bocsánatot kért. Csáky kijelentése a Híd elnöke szerint nagyobb következményekkel járt pártjára nézve, mint Dzurindáé.

Csáky nem tágít

A Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke elhatárolódik Bugár Béla és a Most-Híd azon kezdeményezésétől, amely szlovákiai magyar politikai kérdéseket szlovák bíróságok előtt kíván megbeszélni - áll a politikus sajtóközleményében, melyet Dunajský Éva MKP-szóvivő küldött el a bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak.

„Csáky Pál fenntartja minden kritikáját a Most-Híd létrejöttével és tevékenységével kapcsolatban, s továbbra is az a véleménye, hogy az a politikai megosztottság, amely a Most-Híd létrehozatalával megvalósult, nem a szlovákiai magyar közösség érdeke. Csáky Pál gyerekesnek és szégyenletesnek tartja azt a bíróságok előtti politikai jellegű huzavonát, amelyet a Most-Híd kezdeményezett, s abban nem óhajt részt venni” - zárul a közlemény.

A teljes cikk a bumm.sk szlovákiai magyara hírportálon olvasható. >>>

Riválisok kézfogása - Csáky Pál és Bugár Béla 2007-ben Révkomáromban
Riválisok kézfogása - Csáky Pál és Bugár Béla egy éve Révkomáromban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.