Bíróságon a vak kínai jogvédő rokona

Hatóság elleni erőszak vádjával kerül bíróság elé Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) unokaöccse. A fiatalember a vád szerint késsel támadt az egyik rendőrre áprilisban, amikor a hatóság otthonukban próbálta felkutatni az egyéves házi őrizetből megszökött Csent.  

A 40 éves, vak jogvédővel szemben azután léptek fel a hatóságok, hogy hét évvel ezelőtt azzal vádolt meg több helyi vezetőt és hivatalnokot, hogy azok több ezer nőt erőszakkal kényszerítettek abortuszra, az "egy gyermek" családtervezési politika jegyében. 2006-ban aztán tömegmegmozdulás szervezéséért több mint négyévi börtönre ítélték, ami nemzetközi szolidaritást váltott ki a vak aktivista mellett. Érdekében felemelte szavát Hillary Clinton is. A börtön után 2010-ben vették házi őrizetbe.

Csen innen szökött meg kalandos úton áprilisban. Először átmászott egy négyméteres kőkerítésen, ahonnan a szomszéd disznóólában landolt. Itt feküdt egész délután, majd az éj leple alatt útnak indult. Pár támogatója segítségével jutott el Pekingbe, egyenesen az amerikai nagykövetségre. Ezek után Kína és az Egyesült Államok egymás között megállapodott, hogy Csen családjával együtt elhagyhassa Kínát. Az autodidakta jogvédő végül ösztöndíjat kapott, hogy egy amerikai egyetemen folytathassa tanulmányait.

Ugyanakkor a távozás után Csen szélesebb körű családját több hatósági inzultus is érte. Bátyja egy videointerjúban számolt be arról egy hongkongi internetes lapnak, hogy több egyenruhás ütlegelte őt. Fiát pedig őrizetbe vették – az ő pere indul ma. A védelem szerint Csen Kegui önvédelemből ragadott kést.

Igaz, a korábbi vádpont emberölési kísérlet volt, ezt azóta szándékos testi sértésre enyhítették.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.